Desktop verzija

12.11.2016 u 20:14
DRUKČIJI OD OSTALIH: Mi smo tu da pokažemo da klasična glazba ne mora biti ukočena i jednolična!
DRUKČIJI OD OSTALIH: Mi smo tu da pokažemo da klasična glazba ne mora biti ukočena i jednolična!

Znaju se gotovo cijeli život, a iz dobrog prijateljstva i onih prvih zajedničkih uštimavanja i nastupa u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića proizišla je i uspješna profesionalna suradnja koja danas nadilazi granice klasične glazbe. Suosnivačice hrvatsko-ruskog društva "Umjetnost bez granica", afirmirane dubrovačke glazbenice ruskih korijena Elvira Galioulline i Helena Tomašković razvile su jedinstvenu umjetničku ideju obogativši dubrovačku glazbenu scenu djelima ruskih skladatelja koja se rijetko izvode izvan granica te zemlje, jedinstvenom izvedbom kojom spajaju sve grane umjetnosti - glazbu, ples, glumu, likovnu umjetnost i poeziju. Umjetnost ionako, jako dobro znaju, ne poznaje granice.

Ansambl "Umjetnost bez granica", u sastavu pianistice Helene Tomašković, violinistice Elvire Galioulline te najmlađeg člana, čelista Adriana Ivičevića uskoro kreće na turneju u tri hrvatska grada, u sklopu projekta "Grad Dubrovnik predstavlja!" kojega je Grad Dubrovnik, prepoznavši njegovu vrijednost, uvrstio u javne potrebe o kulturi za 2016. godinu. Hrvatsko-ruska prijateljstva povela su ih u Zagreb, a potom u Osijek i u Čakovec gdje će se uz poznata imena s dubrovačke i ruske pozornice predstaviti široj publici Lijepe Naše.

- Klasična glazba je neiscrpna. Međutim, naše doba je jako ubrzano i ljudi nemaju vremena niti želje da prate takvo nešto. Mi smo se zato odlučili za drugačiji pristup, povezali se s različitim umjetnicima i ustanovama i imamo vrlo uspješan odaziv. Grad Dubrovnik u svojim smjernicama uvijek potiče suradnju među institucijama te kad je ideja dobra, uvijek pruža potporu - ispričala je sa zahvalnošću Elvira, a da je riječ o iznimnom projektu objašnjava i činjenica kako dubrovački glazbenici rijetko imaju priliku nastupati negdje vani, prvenstveno zbog troškova puta radi prometne izoliranosti, te je potpora Grada i domaće publike siguran znak da su na dobrom putu.

U Zagrebu u Galeriji Maksimir dubrovački umjetnici nastupaju s dragom gošćom iz Moskve, sopranisticom Nataliom Demyanovom, s kojom će potom u nedjelju u muzeju Mimara prirediti glazbeno-dramsku večer u kojoj će se stihovima ruskih pjesnika predstaviti i dubrovački glumci Mirej Stanić i Romano Nikolić. U sklopu koncertnog ciklusa "Osječka glazbena srijeda" u Muzeju Slavonije triu će se pridružiti fagotist Goran Juras i sopranistica Veronika Hardy, a u Čakovcu, u suradnji sa Ruskom nacionalnom manjinom u Međimurskoj županiji, s njima će nastupiti mlada sopranistica Samanta Grahovec u Galeriji Scheier.

Posebna zanimljivost ovog "otkačenog" i živahnog sastava je ta što, osim što gotovo uvijek nastupaju s gostima-prijateljima, na svakom koncertu prirede ugođaj koji oduševljava, o čemu učestalo svjedoči pozitivna reakcija publike. Šarmantna Helena s njima uvijek nastoji ostvariti kvalitetnu interakciju pričajući o vremenu i vrijednostima u kojima je djelo nastalo, što dodatno oslika kakvom zanimljivom anegdotom.

- Mi smo tu ne samo da sviramo, već da educiramo našu publiku, da se našalimo i nasmijemo, da pokažemo da klasična glazba ne mora biti ukočena i jednolična! - oduševljeno je kazala pijanistica i dodala kako dubrovačka publika već ima svoja omiljena djela koja traži da se ponovno izvedu, ali njihove ih ideje, pokazalo se, vode daleko od onog uobičajenog, pa i monotonog repertoara kakav bi možda netko očekivao u klasičnoj glazbi.

- "Umjetnost bez granica" nije isključivo klasična glazba već pokušavamo sve vidove umjetnosti, i slikarstvo i balet i ples i poeziju, povezati u jedno. Jer umjetnost nema granica. Dosad smo već ostvarili nekoliko suradnji, recimo, treću godinu zaredom imamo izuzetno uspješne koncerte u Kneževu dvoru gdje po prvi put u Dubrovniku naše balerine plešu uz živu glazbu. Glazbu izvodimo u aranžmanima našeg fantastičnog kolege, člana društva Damira Butigana, trubača Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pravog roštilj-majstora!

Mirej Stanić i Romano Nikolić sada će u Zagrebu recitirati lijepu poeziju Ljermontova u prijevodu našeg Luka Paljetka, što je dosta simbolično, Puškina u prijevodu Dobriše Cesarića,  te Jesenjina, a dogodine planiramo i likovnu suradnju s Likovnim odjelom Umjetničke škole -  kazala je Helena, podsjetivši kako su u Gradu već održali večer poezije  "Hommage a Yesenin", koji se pokazao kao vrlo neobičan i publici zanimljiv program.

S još jednom preprekom, osim odvojenosti od ostalih hrvatskih gradova s visoko razvijenom koncertnom kulturom, suočavaju se mladi glazbenici koji povratkom u Grad nakon studija nemaju puno prilika za ostvariti neku glazbenu suradnju, odnosno doći do gaže, pa se iz ansambla nadaju da će ovaj projekt zaživjeti kako bi se takvima pružila mogućnost da putuju i da se predstave, što je od iznimne važnosti za svakog umjetnika. Na kraju krajeva, i njima je izuzetno drago surađivati s mladim glazbenicima otvorenima za glazbu, a s kojim je kasnije lijepo i sjesti i družiti se. Prije gotovo dvije godine ansambl je pojačan novom mladom snagom na koju su jako ponosni, čelistom koji "izuzetno puno obećava i na koncertima već daje", Adrianom Ivičevićem.

- Član ansambla "Umjetnost bez granica" postao sam 2015. godine, odmah nakon povratka sa studija. Imao sam sreću da su kolegice osnivačice ansambla prepoznale moj interes i zalaganje za aktivnu koncertnu djelatnost i umjetničku suradnju, te su me takoreći "izbavile" od prozaične radničke svakodnevice i kolotečine, danas nažalost uobičajene za naš poziv. Iznimno se radujem nadolazećoj turneji jer ćemo po prvi put imati priliku promovirati naš repertoar izvan zidina našeg Grada– kazao je Adrian, zahvalan što je putem ovog prijateljstva otkrio zavodljiv svijet ruskih melodija koje je jednako lijepo i slušati i inerpretirati.

A spremaju li što za Dubrovčane?

Hrvatsko-rusko društvo "Umjetnost bez granica" priprema božićni koncert povodom nadolazećih blagdana, a za veljaču 2017. godine najavljuju značajanu suradnju s poznatim muzikologom iz Zagreba Davorom Merkašom, pod nazivom "Hommage a Papandopulo" u povodu 25-e obljetnice smrti tog hrvatskog glazbenog velikana.

- To je jedan zahtjevan, ali sjajan program koji uključuje puno dubrovačkih glazbenika i jako mu se veselimo. U posljednje vrijeme u Dubrovnik se vraća dosta mladih glazbenika željnih sviranja, a mi s njima nekako uvijek pronalazimo zajednički jezik i nastojimo ih uključit u svoje koncerte. Jako je teško mladom umjetniku odnekud krenuti, pa nastojimo taj problem ako ne riješit onda ublažiti – ispričala je Elvira i pozvala sve Dubrovčane da prate njihovu web-stranicu na kojoj mogu pronaći sve informacije o glazbenicima, održanim koncertima i budućim  projektima kojima, kako se pokazalo, ovo društvo umjetnika donosi pravo osvježenje na dubrovačkoj glazbenoj sceni.


Marija Dragojević