Desktop verzija

28.02.2019 u 12:03
FOTO: Tko su dobitnici medalja Društva prijatelja?
FOTO: Tko su dobitnici medalja Društva prijatelja?
UČITAJ GALERIJU

U prostorima Društva prijatelja dubrovačke starine, na Gundulićevoj poljani, dodijeljeno je danas pet medalja osobama koje su svojim radom, zalaganjem i donacijama doprinijele njegovu radu. Medalje su uručene don Tomi Lučiću, Ivanki Jemo, Niku Gunjiji, Franu Mozetiću i Srđu Jakšiću. Radi se o limitiranoj seriji srebrnih medalja, do ukupno 15 komada, a predsjednik Društva Niko Kapetanić, istaknuo je da se vodilo računa da ne dođe do inflacije medalja te da svaka od njih dođe u prave ruke.

- Prije mnogo godina pokrenuli smo projekt dodjeljivanja medalja kojima nagrađujemo i zahvaljujemo onima koji su se istakli u obnovi i čuvanju baštinu te onima koji su svojim donacijama doprinijeli radu Društva - kazao je Kapetanić te kazao kako je drušvo do sad izdalo dvije vrste medalja.

- Prva vrsta su medalje s likom poznatih Dubrovčana. Izabrali smo državotvorne Dubrovčane više nego pjesnike i književnike. Izdali smo tako medalju s likom Nikolice Bone, koji nije htio potpisati štetan ugovor po državu te je umro u zatvoru, zatim medalju Frana Gondole, koji je na jedna način oživio zakone, kao i medalju Miha Pracata. Tu seriju smo završili medaljama posvećenima Bečkom kongresu, kad je Republika definitivno nestala. U sljedećoj seriji smo se bazirali na medalje u čast obnove značajnih spomenika. Izdane su već četiri takve medalje – kazao je predsjednik Društva te istaknuo kako je napravljeno svega petnaest srebrnih medalje u čast njihove obnove.

- Vodimo računa da ne dođe do inflacije ovih medalja, tako da ih dodjeljujemo samo onima za koje smo uvjereni da su uistinu doprinijeli radu Društva. Ovu medalju može dobiti samo petnaest ljudi.

Odluku o dodijeli medalje „Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku“ don Tomi Lučiću donesena je u siječnju 2017., no do sad nije uručena jer se čekala obnova prostora Društva na Gundulićevoj poljani, kako bi se u njoj mogla održati svečanost.

- Nismo don Tomi dodijelili ovu medalju jer je dobar svećenik. Prepoznali smo da je on uložio samog sebe i svu ljubav koju je imao kako bi se crkva obnovila. Njegovo trud i zalaganje nismo prepoznali samo mi već i svi s kojima smo se konzultirali. Tako da je ovo na jedan način i glas naroda – izjavio je Kapetanić.

Dobitnica medalje „Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku“ je i Ivanka Jemo bivša ravnateljica Zavoda za obnovu.

- Po našem mišljenju Jemo je zaslužna da se uopće započelo s obnovom crkve, a i stručno ju je vodila. Investitor same obnove bio je Zavod za obnovu , a i mi smo uložili više milijuna eura kako bi se započeto završilo.

Medalju „Obnova crkve sv. Stjepana u Pustijerni“ dobio je Frano Mozetić, zbog donacije prve članske iskaznice DPDS-a iz 1952. godine s potpisom Lukše Beritića kao i godišnju ulaznicu za članove Društva iz koje se vidi da su zajedno sa zidinama bili uključeni i muzeji.

- Zahvaljujući ovoj donaciji otkrili smo prvi pečat Društva što nam je bilo iznimno važno, jer je to dio naše tradicije.

Medalja „Ivo de Natali“ dodijeljena je Niku Gunjini.

- Za vrijeme uređenja Kneževa dvora u Slanom pronašli smo kip sv. Vlaha bez glave, kojeg smo nakon restauracije i izložili. Niko Gunjina nam je došao i kazao da sad zna kome će donirati kip sv. Vlaha. Naime, zajedno s ocem je pronašao kip sv. Vlaha iz 14. stoljeća u blizini velikog Kaštela u Stonu, također bez glave.

Donatorska medalja „Ivo de Natali“ dodijeljena je i Srđu Jakšiću koji je Društvu donirao državnu zastavu Dubrovačke Republike.

- Utvrdili smo da ju je oko 1906. izradio slikar Rašica, a rađena je prema predlošku oštećene originalne zastave. Ne radi se o pomorskoj zastavi koja ima plave i žute obrube, već o državnoj zastavi koju se na nekim slikama može vidjeti na Orlandovom stupu. Zastavu smo restaurirali te napravili replike u tri veličine. Nju ponosno ističemo za čitavo vrijeme svetkovine sv. Vlaha, a kad je vidite na našim objektima to znači da je ulaz slobodan za sve ljude ovog svijeta.

- Volio bi da je umjesto mene ovu medalju dobio netko drugi. Sad mogu nabrojati dvadesetak imena kojima bi ja volio uručiti ovu medalju. Što se tiče vaše donacije, ne znam što bi mogao dati Društvu zauzvrat kao znak zahvalnosti – kazao je kratko don Toma Lučić  te dodao da na samoj obnovi crkve radilo 105 stručnjaka, a da je on više-manje imao ulogu skretničara.

- Hvala Društvu na ovoj neočekivanoj zahvali. Obnova crkve je bila dio mog posla. Doduše moj posao nije bilo obilaženje institucija u potrazi za novčanim donacijama. Drago mi je da smo dobila povjerenja Društva za ove opsežne radove koji su trajali desetljećima – kazala je Jemo.

Jakšić se osvrnuo na  zastavu koju je donirao Društvu.

- Ćaće nam je vazda govorio da se radi o bandijeri Republike, ali da nije siguran. U zadnjem ratu kompletan arhiv mog oca koji je bio izuzetno vrijedan je izgorio. Upravo sam tad pronašao zastavu, koja je bila i sama oštećena ali smo je uspjeli restaurirati. Kako je nisam mogao raskomadati na četiri dijela i takvu ostaviti svojoj djeci odučio sam je donirati. Nijesam očekivao nikakve nagrade i medelje za ovo, ali laska – zaključio je Jakšić.


L.Pavlović/FOTO: Vedran Jerinić