ĐARDIN
05.08.2013 u 11:26

Agava – biljka koja umire cvjetajući

Prije puno godina na Boninovu je cvjetala jedna agava. Zanimljivijim od cvjetova činili su mi se njeni mesnati listovi koji su bili izrezbareni potpisima i različitim porukama. Tada mi je moja baba pokušala objasniti da urezivanje „boli agavu“ i ispričala mi je priču o neobičnoj biljci koja cvjeta točno svakih sto godina, a zove se agava. Otada je agava za mene, ne samo prekrasan dar iz prirode, nego i biljka koja potiče na razmišljanje. 


komentara  0

Za svoju cvatnju agava se priprema desetljećima (točno sto godina je ipak samo po predaji). I onda, to isto ljeto, kada napokon procvjeta i kada je uistinu veličanstvena, nažalost i ugiba. Iako joj cvjetovi traju dugo, razdoblje cvatnje jedne agave ipak je samo trenutak u njenom dugom životu. Svaka agava vrlo slikovito priča gotovo nevjerojatnu priču o životu i smrti, ali i o nadi u novi početak.

Američka agava (Agave americana) je najčešća vrsta agave u nas. Donešena je prije nekoliko stoljeća iz Južne Amerike u Europu i već odavna raste samonikla i u našem obalnom području. Ova vrsta agave se tako dobro prilagodila uvjetima našeg dalmatinskog krša da je teško i zamisliti našu obalu bez njenih veličanstvenih stabljika koje nose cvjetove.

No agava je ipak puno više od zanimljive biljke koju smo navikli viđati na razglednicama naših dalmatinskih mjesta. Ona se u naš kamenjar uklopila gotovo savršeno, ali ono što je možda najvažnije je da je postala i dijelom naše kulturne baštine. Naime, možda je manje poznato da agava časnim sestrama benediktinkama s otoka Hvara služi kao sirovina za dobivanje niti u izradi čipki koje su jedinstvene u svijetu. Hvarska čipka od agavinih niti uvrštena je na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

U narodnoj medicini često se koristi u liječenju različitih bolesti, ali treba postupati s oprezom jer svježi dijelovi lista izazivaju crvenilo na koži. Na tržištu postoje i brojni prehrambeni proizvodi na osnovi agave kao što su alternativni zaslađivači i sl. Svježi dijelovi lista mogu se koristiti kao vrlo učinkovito sredstvo za biološko suzbijanje različitih štetnika. Vrsta Agave tequilana služi za proizvodnju čuvene tekile. Ovoj ljepotici krša za život je potrebno vrlo malo, dovoljne su joj tek pukotina u sunčanoj stijeni i šaka zemlje.

Desetljećima odolijeva surovim uvjetima i naposljetku u svom posljednjem ljetu, kada joj se najviše divimo, agava ne može izbjeći svoju sudbinu i uvene. Ali ipak ostaje nada u novi život, jer možda upravo zahvaljujući maestralu, ili nekom drugom vjetru u leđa, sjeme agave nikne u nekoj savršenoj pukotini i agava ponovno dobije priliku svojim divovskim stabljikama očarati neku novu generaciju zaljubljenika u prirodu.


Zrinka Kesić, dipl.ing.agr.


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      25|02|14 u 16:02
Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      23|12|13 u 13:17
Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?
ĐARDIN
0      02|12|13 u 09:33
Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube