PUT OKO SVIJETA
20.04.2014 u 11:47

bajkovita arhitektura i dobra vina
Barcelona - milijunski grad po mjeri čovjeka

Planirajući još jedno od naših putovanja po Europi (ovaj put u Lisabon) nismo mogli odoljeti, kad već presjedamo u Barceloni, da ne svratimo još jednom u taj španjolski grad koji nas je tri godine prije pretvorio u svoje obožavatelje. Bilo je to prvi put da smo dva puta u istom gradu, a novim smo otkrićima samo potvrdili svoju već izraženu ljubav prema prijestolnici Katalonije.

Piše: Marijana Aksić Vitković


komentara  0

Barcelona je milijunski grad, no usprkos tome zajedno s gradom žive njegovi parkovi i velika se pažnja posvećuje kvaliteti života njegovih stanovnika. Onaj koji se mene najviše dojmio je Park Guell – mjesto na kojeg rado dolaze i stanovnici i turisti, uređeno mjesto kojem ipak najvažniji pečat daju djela genijalnog Antonia Gaudija, modernističkog arhitekta, čije su građevine proslavile Barcelonu. Sklad prirode i arhitekture ovdje je doveden do savršenstva i na trenutke vam se čini da se nalazite u bajci. Čudnovate kuće i oblici, po kojima je Gaudi poznat, odmah vam se ''zavuku pod kožu''.

No ono što vjerojatno najviše oduševljava posjetitelje Barcelone je crkva Sagrada Familija, još jedno u nizu veličanstvenih Gaudijevih djela, koja pri prvom pogledu doslovno oduzima dah. Njezina visina, robusnost, izuzetno neobični oblici, tornjevi... Sve skupa izaziva strahopoštovanje.

Ova katedrala počela se graditi još 1882. godine, gradi se i danas, ona je stalno gradilište, a bit će, prema prognozama, do 30-ih godina ovog stoljeća. Nadam se da ćemo je još imati prilike vidjeti potpuno zgotovljenu, u punom sjaju. Sagradu Familiju godišnje obiđe više od dva milijuna ljudi. Ako posjetite Barcelonu nikako nemojte propustiti vidjeti ovu građevinu, ali ni druga djela ovog autora.

Posebno je lijepa Casa Batllo  koja zid dijeli s Casa Amatller. U nastavku iste ulice je još jedna njegova znamenita kuća La Pedrera, završena 1910. godine, danas pod zaštitom UNESCO-a, dok je u to vrijeme bila predmetom podsmijeha.

Naravno, neizbježna je i glavna ulica La Rambla. Spaja Trg Catalunya i obalu, odakle je Christopher Columbo isplovio prema Americi i gdje se danas nalazi njegov spomenik. Rambla je uvijek puna, od jutra do večeri, njom se stalno slijevaju rijeke ljudi. Ulični zabavljači su na svakom koraku, restorani, trgovine i zanimljiva arhitektura. Tu se, u blizini Liceu opere, nalazi i slavni Boqueria market, tržnica koja djeluje od 1840. Šefovi najboljih gradskih restorana kupuju upravo ovdje.

S glavne ulice najbolje je skrenuti u neku od pokrajnjih i tako istražiti gotički, stari dio Barcelone. Tu se nalazi prekrasna katedrala, posvećena svetoj Eulaliji, u čijem klaustru rastu palme i šeću guske i patke. U ovom bi dijelu svakako trebalo vidjeti i Crkvu Svete Marije del Mar. No i sama šetnja uličicama i brojnim malim trgovima, doživljaj je sam po sebi.

Barcelona je grad smještan na obali Mediterana, orijentiran na more, odavde su slavni pomorci u prošlosti kretali na svoja istraživačka putovanja. Na obali se tako nalazi i najposjećeniji pomorski muzej u Europi, smješten u kraljevskom brodogradilištu iz 13. stoljeća. Poseban doživljaj očekuje vas tek nešto malo dalje, u najvećem europskom akvarijumu, u kojem možete ''prošetati'' dnom Mediteranskog mora. Ipak, najsnažniji dojam ostavlja prolaz staklenim tunelom ispod bazena u kojem plivaju morski psi. Susret ''oči u oči'' s ovim velikim morskim grabežljivcima nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Još malo životinjskog svijeta može se osjetiti i u zoološkom vrtu, u kojem živi preko 400 životinjskih vrsta, među kojima i orangutani s Bornea, tigar sa Sumatre i delfini koji izvode svoju spektakularnu predstavu. U nastavku ovog zooa je i lijepi gradski park Ciutadella.

Dakako, i kultura predstavlja važan segment života Barcelone. Uz brojne muzeje, među kojima i onaj Picassov, Joan Miroov ili pak muzej čokolade, mogu se posjetiti i zanimljivi izložbeni prostori te vidjeti nova, moderna arhitektura.  Za  putnike poput nas prava je poslastica kada naletite na izložbu o karakteristikama grada u kojem boravite. Tako smo u Forumu, na izložbi ''Barcelona sensations', između ostalog saznali da je u gradu 180.000 golubova, 364.000 stabala, 4,2 kilometra plaža, 11.000 taxi automobila, ali i to da milijun ljudi dnevno koristi metro. Imaju 1,6 milijuna stanovnika, a prosječna osoba od 30 do 35 godina zove se Marta, ako je žena, ili David ako je muškarac.

Po kvaliteti života Barcelona zauzima prvo mjesto u Europi. Tome svakako doprinose dobra hrana i dobro vino. U restoranu svakako izaberite ono španjolsko i nećete pogriješiti. Čak su i cijene butelja prilično pristupačne, dok je hrana nešto skuplja. I za ovdje važi preporuka – jedite hranu zemlje u kojoj jeste. Za Španjolsku je specifična paella i tapasi, odnosno manje porcije, pa je poanta u tome da se u jednom obroku jede nekoliko vrsta hrane. Tako jedan tapas meni primjerice sadrži kombinaciju dimljeni losos, mesne okruglice, pikantno začinjene pečene patate, kozice u umaku, povrće sa žara ili kruh s pomadorama, sve posebno servirano u svojoj zdjelici. Jedan grad ili zemlja mogu se otkrivati na više načina, a gastronomija je jedan od onih koje u Barceloni ne smijete propustiti.


 
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube