U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
17.03.2017 u 14:14

Izbori, svibanj 2017: Eutanazija dubrovačkog SDP-a?

Uvjetno gradonačelničko kandidiranje Tatjane Šimac Bonačić samo je novi/stari pokazatelj višegodišnjeg glavinjanja gradske organizacije SDP-a koja, htjelo se to priznati ili ne, kroči ka sve većoj marginalizaciji te stranke na dubrovačkoj političkoj sceni.

Napisao: Luko BRAILO


komentara  9

Gradonačelnička kandidatura Tatjane Šimac Bonačić (SDP) nije iznenađenje, ali mnoštvo uvjeta s kojima bivša saborska zastupnica, vijećnica, i doskorašnja zamjenica Andra Vlahušića ide u nedefiniranu novu izbornu utrku, blago rečeno, zbunjuje dobar dio članova i simpatizera te stranke.

Umjesto jasne poruke potencijalnim biračima:“Da, ja ću biti nova dubrovačka gradonačelnica!“ Šimac Bonačić napominje kako će „ukoliko Ustavni sud, svojom odlukom omogući kandidaturu Andra Vlahušića na predstojećim lokalnim izborima, o njezinoj gradonačelničkoj kandidaturi i eventualnoj koaliciji s HNS-om odlučivati Gradski odbor SDP-a“.

Na razini elementarne logike postavlja se pitanje kako je moguće službeno objaviti vlastitu gradonačelničku kandidaturu te istodobno kod drugog političkog partnera s odgodom tražiti dogradonačelničku funkciju? Ružno rečeno, u izborne pripreme se ulazi „malo trudan“ kako bi se kupilo vrijeme za naknadnu političku trgovinu u iščekivanju pravorijeka Ustavnog suda o „lex Vlahušić“?!

Kako će toliku dozu političke nekorektnosti honorirati ovdašnji birači skloniji lijevoj opciji odgovor još dosad nije dao gradski SDP, ali ni njegova gradonačelnička kandidatkinja. Izostanak tog odgovora zapravo i ne čudi zna li se za podijeljenost gradskog odbora SDP-a koji je, podsjećamo, samo s glasom više podržao kandidaturu Šimac Bonačić u odnosu na aktualnog čelnika te stranke Mladena Gojuna.

Usto, u uvjetnu gradonačelničku utrku Šimac Bonačić ulazi sa sloganom „Grad za nas“. To bi trebalo odčitati kao „Grad za sve građane“, odnosno bolju suradnju izvršne vlasti i udruga civilnog društva, nezavisnih lista, progresivnih stranaka (što god to značilo), jačanje uloge mjesnih odbora, zaustavljanje „interesa investitora koji često i nisu interesi građana Dubrovnika“…

Radi se o posve suprotnoj platformi u odnosu na kneževsko- menadžerski pristup („Grad se vodi poput tvrtke“) pa je posve nejasno što onda znači TŠB-ovo „drugačije vođenje Dubrovnika“? U kojemu je u posljednjih osam godina bila zamjenica gradonačelnika ali s „često izdvojenim mišljenjima“ u odnosu na Vlahušića koja, eto, nisu uspjela doći do biračke javnosti? 

Previše je nedostajućih i nadasve vjerodostojnih odgovora u odnosu na službeno objavljenu kandidaturu Tatjane Šimac Bonačić. To zapravo i nije neko posebno iznenađenje uzmu li se u obzir višegodišnji podbačaji dubrovačke organizacije SDP-a. U toj stranci, podsjećamo, nije bilo ozbiljnije rasprave i analiza o vlastitom političkom djelovanju još od dana utapanja SDP-a u interesni „Dubrovački dogovor“, potapanja svoga gradonačelničkog kandidata Nika Šalje 2013. godine, odlaska Olge Muratti… i još niza manjih i(li) većih slučajeva koji su itekako uzdrmali tu stranku, ostavljajući ih neriješenima i pometenima pod tepih.

Stoga ne treba čuditi što i Tatjaninu uvjetnu kandidaturu brojni 'lijevi' birači doživljavaju kao novi/stari pokazatelj glavinjanja gradske organizacije SDP-a koja, htjelo se to priznati ili ne, kroči ka sve većoj marginalizaciji te stranke na dubrovačkoj političkoj sceni.
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube