U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
23.03.2017 u 08:43

KONCESIONARI ZA GRUŠKI TERMINAL SE REKLAMIRALI U MIAMIJU: milijuni razloga za bahatost

Bahato ponašanje 'nogiranih' koncesionara koji ne odustaju, već i dalje reklamiraju svoju tvrtku na svjetskom tržištu spominjući i Dubrovnik, kao što su učinili nedavno u Miamiju, potaknuto je, naravno, njihovim izračunima prema kojima će se predviđena ulaganja od 93,684,35 eura otplatiti kroz dvadeset godina. Budući da bi koncesijski ugovor trebao trajati 40 godina, turski Global Ports Holding (GPH) i francuski Bouygues Batiment International (BBI) imat će sasvim dovoljno vremena za ubiranje silne dobiti od ogromnih prihoda gruškog Terminala koji se sveukupno procjenjuju na 420 milijuna eura.

Napisao: Luko BRAILO


komentara  2

Iako je Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik raskinulo predugovor o koncesiji za izgradnju, korištenje i upravljanje kruzerskim Terminalom u Gružu ta činjenica ni najmanje ne uzbuđuje 'nogirane' koncesionare – turski Global Ports Holding (GPH) i francuski Bouygues Batiments International (BBI).

Oni i dalje svoju zajedničku tvrtku Dubrovnik International Cruise Port (DICPI) bahato reklamiraju diljem svijeta, baš kao da se ništa proteklih godinu dana u vezi s Terminalom nije događalo. To su početkom ožujka učinili, piše u ovotjednom izdanju DUList, na najvećem svjetskom kruzerskom sajmu u američkom Miamiju, a koliko im je gruški Terminal, točnije Dubrovnik kao „must see destination“ svih kruzerskih putovanja Jadranom prirastao k srcu vidi se i na GPH-ovim službenim web stranicama.

Tamo se, među ostalim, navodi kako će uz nedavno priključene Veneciju, Ravennu, Cataniju, Cagliari i Brindisi i luka Dubrovnik „tijekom 2017. godine“ biti u sastavu GPH-a. Drugim riječima, GPH i BBI su sigurni da im luka Dubrovnik s novim Terminalom, kao izrazito lukrativna poslovna prilika neće uteći. Pitanje je, naravno, kako bi gradske i državne vlasti u uređenim zemljama reagirale na objave takve vrste potencijalnih investitora koji se dosad nisu udostojili ni doći i predstaviti se sredini u kojoj čitavih 40 godina kane voditi izrazito unosne poslove.

Nema mjesta čuđenju: Dubrovnik je za strane i ostale investitora uistinu zlatna koka, a zapne li što na lokalnoj razini potencijalni ulagači, u pravilu, računaju s potporom središnje zagrebačke vlasti. Za one koje misle da je riječ o pretjerivanju kratko podsjećanje: u proljeće 2009. godine upravo su ovdašnji novinari, baš kao i u konkretnom slučaju s Terminalom, razotkrili britanske investitore koji su već tada na prodaju nudili luksuzne nekretnine u okviru tzv. Golf parka Dubrovnik. Bilo je to čak četiri godine prije nego je Gradsko vijeće usvojili glasoviti Urbanistički plan uređenja platoa Srđa i obližnje Bosanke…

Imajući u vidu taj i slične primjere valja se zapitati što, zapravo, pokreće tursko-francuski konzorcij u 'lažnom oglašavanju' posla koji ni izbliza legalno nije završen?

Nećemo reći ništa novo, ali iza svega stoji ogroman novac koji se nudi s projektom Terminala u Gružu. Uostalom, tu osnovnu činjenicu ne skrivaju ni GPH i BBI, i to u prilikama kada potencijalnim partnerima diljem svijeta predstavljaju budući izgled i mogućnosti kruzerskog poslovanja u Dubrovniku.

Tako se, među ostalim, na tim prezentacijama (vidjeti fotogaleriju) ističe kako u namjeravanom poslu s gruškim Terminalom GPH sudjeluje sa 70, a BBI s 30 posto udjela. U financiranju tog projekta tursko-francuski konzorcij računa s kreditima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i International Finance Group (IFC) koja je član Svjetske banke. U tim projekcijama 61 posto prihoda ostvaruje se u poslovima i uslugama koje pruža Terminal, 33 posto donosi budući Trgovački centar, dok preostalih 6 posto otpada na novi Autobusni kolodvor, parking…

'Kvaka' u svemu tome jest činjenica da bi koncesijski ugovor za novi Terminal trebao trajati čitavih 40 godina.

Podsjećamo, radi se o oko 25000 metara četvornih površine pomorskog dobra u Gružu na kojemu dopuštena izgrađenost iznosi cijelih 65000 kvadrata. Pritom valja kazati kako se kroz razdoblje od 40 godina u novom gruškom Terminalu planira ostvarenje sveukupnih prihoda od 420 milijuna eura! Usto, u tursko-francuskom konzorciju su izračunali, što prenose potencijalnim partnerima, kako će se ulaganja od 93,6 milijuna eura otplatiti kroz dvadeset godina koncesijskog ugovora! Tako će do isteka 40-godišnjeg ugovora, GPH i BBI imati sasvim dovoljno vremena za ubiranje silne dobiti koju će donositi ogromni prihodi od Dubrovnika kao „destinacije koja se mora vidjeti“ u svim kruzerskim putovanjima Jadranom… 
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube