U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
01.06.2017 u 12:55

Tko će voditi Grad?
Franković i Dujmović pred konačnom odlukom

Drugi izbornik krug kao posve nova izborna utakmica donosi  pitanje – koliko će građana pristupiti završnom glasovanju, jer nije malo onih koji smatraju kako je „već sve odlučeno“ 21. svibnja i dogovorom o stvaranju buduće većine u novom sazivu Gradskog vijeća.

Napisao: Luko BRAILO


komentara  1

Tko će biti novi dubrovački gradonačelnik: Mato Franković (HDZ) ili Valentin Dujmović (HNS), pitanje je na koje će se odgovor znati u nedjelju navečer. Prema rezultatima od 21. svibnja Franković je u prednosti, u drugi izborni krug ulazi s 32,33 posto biračke potpore, dok je njegova protukandidata Dujmovića podržalo 16,48 posto glasača.

Tolika razlika Frankovića čini izbornim favoritom. Tome treba pridodati i činjenicu da je HDZ nakon prvog izbornog kruga, uz svojih deset vijećnićkih mandata i potpisanim koalicijskim sporazumom s DUSTROM (3) i DDS-om (3) trasirao put za većinu od 16 ruka u novom sazivu Gradskog vijeća. Pretvoreno u brojke to znači da ususret konačnom glasovanju grupacija HDZ – DUSTRA – DDS raspolaže s blizu 9.500 birača koji bi trebali/mogli podržati Frankovića.

S druge strane, kandidat HNS-a (i posve mu neprimjetnog koalicijskog partnera HSLS-a) Dujmović uz svojih 3034 glasa dodatnu potporu traži među onim biračima koji ne žele da HDZ, nakon osam godina, iznova upravlja Gradom. U tom kontekstu Dujmoviću je znatno otežano pridobivanje dodatnih glasača s obzirom na poznate lomove na lijevoj strani dubrovačke političke scene. Njemu je uoči drugog kruga izostala i jasna i nedvojbena potpora SDP-a i HSU-a, kao i 'odbjegle'  DUSTRE, koji su donedavno činili 'lijevi blok' omogućujući tako višegodišnju vladavinu HNS-a na gradskoj političkoj sceni.

Kako će se ta događanja odraziti na ukupni Dujmovićev rezultat tek će se vidjeti. Dodatno pitanje je kome će svoje povjerenje dati birači Mosta, HSS-a, Kandidacijske liste 'Srđ je Grad',  Živog zida… a napose pripadnika bošnjačko-muslimanskih stranaka čije glasove očekuju oba politički suprostavljena kandidata. Sveukupno gledajući, u raspršenom 'lijevom bloku' i ostalim strankama je oko 8.500 birača, među kojima Dujmović nudeći svoj 'koalicijski sporazum Dubrovkinjama i Dubrovčanima' traži potporu u srazu s Frankovićem.

Svakako valja imati na umu i činjenicu da su svaki izbori priča za sebe, pa su čvrste prognoze nezahvalne. Drugi izborni krug, odnosno konačno odmjeravanje snaga pred biračima je posve nova izborna utakmica za svakoga od kandidata. U pravilu, u drugom izbornom krugu je izlaznost slabija nego u prvom, najmanje dva posto. Nadpolovična izlaznost dubrovačkih birača, podsjećamo, zabilježena je zadnji put 2011. tijekom parlamentarnih i drugog kruga lokalnih izbora 2009. godine, kada su snage odmjeravali Andro Vlahušić i Dubravka Šuica.

Stoga je pred izbornim stožerima Mata Frankovića i Valentina Dujmovića glavna zadaća da u nedjelju na birališta dovedu i motiviraju što je moguće veći broj svojih i drugih potencijalnih birača kako bi se, logikom drugog izbornog kruga, glasovalo 'protiv' jednog od dvojice suprostavljenih kandidata. Pritom opet valja podsjetiti da su izbori za gradonačelnika 2015. godine u konačnom odmjeravanju pred biračima odlučeni sa samo 2,61 posto, a razlika između pobjednika i poraženog iznosila je svega 472 glasa.
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube