VIJESTI
26.11.2013 u 16:44

Velebno imanje u Suđurđu prodano ispod stvarne cijene
Skonto za Željku Markić: 4610 kvadrata na Šipanu za 1,138.422 kuna?!

Za staru mlinicu i tri vrta u Suđurđu, svekupne površine od 4610,06 metara kvadratnih, direktorica zagrebačke tvrtke „Sermon d.o.o.“ i čelnica Građanske inicijative „U ime obitelji“ Željka Markić Dubrovačkoj biskupiji je platila svega 1,138.422 kune, odnosno 246 kuna po metru četvornom Kupoprodaju tog velebnog imanja s enormnim 'skontom', jer se na sličnim šipanskim lokacijama cijene metra kvadratnog kreću od 120 do 150 eura(!) u veljači 2010. godine odobrio je tadašnji dubrovački biskup msgr Želimir Puljić, aktualni nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Napisao: Luko Brailo


komentara  16

Direktorici zagrebačke tvrtke i čelnici Građanske inicijative „U ime obitelji“ Željki Markić, valja priznati da je, osim što gorljivo brani svoja stajališta za predstojeći referendum o ustavnoj definiciji braka pri čemu se neumorno poziva na moral i kanone katolički smjernog života u Hrvatskoj, i uspješna poduzetnica.

USPJEŠNA PODUZETNICA: Svoje velebno imanje iznad Suđurđa, o čemu bruje lokalni i nacionalni mediji, kupila je od Dubrovačke biskupije 2010. godine za gotovo simboličan iznos u odnosu na slične nekretnine i lokacije na otoku Šipanu.
Prema Ugovoru o kupoprodaji, imanje tvrtke Sermon, odnosno Željke Markić sastoji se od četiriju nekretnina: mlinice od 164, 06 metara četvornih, te triju vrtova od 4140, 83 i 233 kvadrata, što sveukupno predstavlja površinu od 4.610,06 kvadrata. Nekadašnja stara mlinica preuređena je u luksuzno imanje s malonogometnim igralištem i bazenom okruženim maslinama.

SUGLASNOST BISKUPA PULJIĆA: Za kupnju svih tih nekretnina poduzetna direktorica „Sermona“ i čelnica Građanske inicijative „U ime obitelji“ Željka Markić platila je svega 1,138.422 kune?! Prije kupoprodaje vlasnik tih nekretnina bila je crkva Blažene Gospe od Milosrđa u Suđurđu, odnosno Dubrovačka biskupija kojoj je do siječnja 2011. godine na čelu bio biskup msgr Želimir Puljić, aktualni nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

U veljači 2010. godine biskup Puljić posebnom je potvrdom ovlastio don Slavka Grubišića, župnika Župe Velike Gospe na Šipanu, da u ime Dubrovačke biskupije s tvrtkom „Sermon“ i Željkom Markić sklopi ugovor o kupoprodaji spomenutih nekretnina. Ugovor je sklopljen 31. ožujka 2010. godine, a istog dana je ovjeren u uredu dubrovačkog javnog bilježnika Nikše Mozare.  

BISKUPIJSKI SKONTO: Više od 4600 kvadrata je, uz suglasnost ondašnjeg biskupa dubrovačkog Puljića, „tvrtki Sermon“ prodano po cijeni od 246 kuna za metar četvorni, odnosno nešto više od 30-tak eura po kvadratu mlinice i triju vrtova. Dubrovački trgovci nekretninama s kojima smo razgovarali ne mogu se načuditi tako niskom sveukupnom kupoprodajnom iznosu. U tom dijelu Suđurđa, kao i na ostalim sličnim atraktivnim lokacijama na Šipanu, još uvijek tom djevičanski očuvanom elafitskom otoku, cijena kvadrata se kreće od 120 do 150 eura! Poduzetnoj Željki Markić i tvrtki „Sermon“ Dubrovačka je biskupija u konkretnom poslu dala nevjerojatan 'skonto', budući se vrijednost tog velebnog imanja s vilom, bazenom i malonogometnim igralištem procjenjuje na više milijuna kuna. 

POREZNICI ODOBRILI POSAO: Trgovci nekretninama imanje procjenjuju na 10 milijuna kuna i pritom napominju kako bi njima, da su kojim slučajem zaključili sličan posao Porezna uprava „posve sigurno“ odbila registraciju predočenog kupoprodajnog ugovora. Iznos transakcije kako je ugovorom između Dubrovačke biskupije i Željke Markić uglavljen ne bi prošao: u daljnjem postupku ugovor bi se revidirao i primjenile bi se prosječne četiri do pet puta više cijene šipanskog zemljišta za tu i slične otočne atraktivne lokacije, ističu dubrovački trgovci nekretninama.
Dok pravna država u konkretnom slučaju barem ne propita ovaj veoma čudan i iznimno pogodan posao za Željku Markić i njezinu tvrtku na Šipanu, valja podsjetiti kako nije prvi put da je Dubrovačka biskupija u vrijeme dok joj je načelu bio Želimir Puljić ulazila u dvojbene 'dealove' s nekretninama.

TRGUJE SE OD 2002.: U proljeće 2007. godine, podsjećamo, Biskupija je založila vlastito biskupijsko sjedište (kolokvijalno poznato kao kompleks sv Klare) u poslu, odnosno zajmu od 16 milijuna eura sa švicarskom tvrtkom „Midia Investments SA“ iz Lugana, koja je Dubrovčanima poznata kao izrazito nepouzdani partner u glasovitom javno-privatnom 'dealu“ gradnje garaže na Ilijinoj glavici.
A još pet godina prije, početkom siječnja 2002., Dubrovačka biskupija je sa svojim biskupom Puljićem osnovala tvrtku znakovita naziva „Benfortuna d.o.o.“ koja je, među ostalim, uz izdavačku i tiskarsku djelatnost te umnožavanje snimljenih zapisa registrirana i za pružanje usluga u mnogim oblicima turizma registrirana, ali i za poslovanje nekretninama!    

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube