VIJESTI
09.05.2014 u 12:52

EKSKLUZIVNO: Ruski milijarder Viktor Vekselberg kupio Hotel Belvedere!

Tvrtka "Vila Larus" na današnjoj javnoj dražbi kupila je Hotel Belvedere za 12,178 milijuna eura, a iza tvrtke stoji ruski milijarder i vlasnik kuće u Lozici Viktor Vekselberg. Dražba se održala jutros s početkom u 10 sati u zagrebačkom uredu javnog bilježnika Jožice Matka-Ruždjaka. Početna cijena Belvedera bila je 24 milijuna eura, ali kako je riječ o drugoj dražbi, ogromnim troškovima, prvo rušenja, potom izgradnje u ratu posve devastiranog hotela, te samo jednim zainteresiranim kupcem, cijena je prepolovljena, te je jedini neobnovljeni dubrovački hotel prodan za nešto više od 12 milijuna eura.


komentara  1

Osnivač tvrtke "Vila Larus" registrirane na adresi Lozica 40 je Winlet Investment Holding LTD, čija je ovlaštena osoba ruska državljanka Elena Arinushkina.

Informaciju da je na današnjoj dražbi Hotel Belvedere prodan Vili Larus potvrdila je stečajna upraviteljica Ivanka Sušić, koja je već prije bila istaknula kako se ovaj dubrovački jedini neobnovljeni hotel može prodat u pola cijene u slučaju da se javi samo jedan kupac.

Jedan od nekada najluksuznijih hrvatskih hotela već je bio na javnoj dražbi koja se održala u ožujku prošle godine. Međutim uopće nije bilo zainteresiranih, što su brojni stručnjaci tada protumačili previsokom cijenom obzirom na stanje u kojemu se Belvedere nalazi, iako je smješten na čak 45.000 četvornih metara  kvadratnih u elitnom dijelu Grada na samoj obali.

Tko je treći najbogatiji čovjek na svijetu?

Viktor Feliksović Vekselberg ruski oligarh, čije je bogatstvo u 2014. godini procijenjeno na 17.2 bilijuna dolara, rođen je u Ukrajini  1957. u od oca Židova i majke Ruskinje. Diplomirao je u Moskvi na Fakultetu za promet. Radio je kao inženjer i voditelj istraživanja.

Tijekom Gorbačove vladavine 1988., kad su u Rusiji popustile stege prema privatnim poslovima osnovao je tvrtku NPO Komvek koja je radila za tvornice aluminija. Financijski je profitirao od privatizacije aluminijske industrije u Rusiji.

U veljači 2004. Vekselberg je kupio 9 Farbergeovih jaja od obitelji Forbes. Kolekcija je bila izložena u Kremlju i u Dubrovniku 2007. Donirao je 4.5 milijuna dolara za gradnju Židovskog muzeja i centra tolerancije u Moskvi.

Vekselberg je čest posjetitelj našeg Grada, a u Lozici je kupio nekadašnju kuću maestra Lovra Matačića, svojoj supruzi Marini na dar. Potom je u nekadašnjem Labirintu otvorio ekskluzivni restoran Gill's, otkupivši tvrtku hrvatskog generala Čermaka, koja je imala dugoročni najam na restoran. Restoran je vodio njegov osobni kuhar. Danas u tom prostoru radi restoran 360.

Planovi za obnovu Belvedera

Turističko društvo Belvedere d.d. nalazi se u stečajnom postupku, započetom u srpnju 2012. godine. Fiducijarni vjerovnik tvrtka INA -INDUSTRIJA NAFTE d.d., oglasila je, putem javne dražbe, prodaju hotela Belvedere kao nekretnine.

Detaljnim planom uređenja “Belvedere”, na mjestu postojećeg hotela, predviđena je izgradnja novog luksuznog hotela kapaciteta do 300 soba, koncertne dvorane za 600 do 1,500 sjedećih mjesta, kongresne dvorane za 1,000 sjedećih mjesta i nove javne garaže za cca 500 parkirnih mjesta na površini od 27,566 m2.

Planom je također predviđena nova sportsko - rekreacijska zona na površini od 14,298 m2, namjenjena gradnji otvorenih igrališta, bazena, komplementarnih i pomoćnih objekata i infrastrukture.


L.Crnčević/K.FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube