VIJESTI
19.12.2015 u 09:48

Hrvoje Kačić: zašto se ignorira naziva Hrvatska Prevlaka?

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u petak navečer u Čitaonici Narodne knjižnice Grad knjigu 'Hrvatska Prevlaka' pravnika, diplomata, političara i domoljuba Hrvoja Kačića. Knjiga 'Hrvatska Prevlaka' tematizira Prevlaku u povijesnom i suvremenom kontekstu s predznakom važnosti koji taj prostor ima i danas - kazala je uvodno tajnica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Jelena Obradović Mojaš.


komentara  1

- Kačić ne štedi truda povijesnim, političkim i pravnim argumentima dokazati da su poluotok Prevlaka s područjem od sela Popovići prema utvrdi Soko  do Sutorine i Rta Oštro još od 1419. godine bili dubrovački, odnosno hrvatski. Iz Kačićevih argumenata je više nego očito da Prevlaka nikad nije bila u sastavu Crne Gore. Prevlaka je komad nacionalnog teritorija koji nema cijene, a ima iznimnu stratešku važnost, preveliku da bi ju Hrvatska prepustila drugome - istaknuo je Stjepan Krasić, koji je u svom osvrtu podsjetio na zbivanja u pripremi i razvitku agresije na šire dubrovačko područje 1991. godine.

- Kačićeva knjiga daje cjelovitu sliku ne samo Prevlake 1991. godine, već i cijelog hrvatskog juga. Kačić je prvi progovorio u obrani Prevlake i Konavala i ja mu čestitam što je ustrajao i postao primjer drugim dubrovačkim i hrvatskim intelektualcima - izjavio je Stijepo Obad, podsjetivši na povijesni pregled sukoba oko najjužnijeg hrvatskog teritorija.

- Prevlaka je hrvatska zemlja od XV. stoljeća, kad je došla u sastav Dubrovačke Republike. Treba je čuvati i braniti, a ne se ponašati maćehinski. Povijesna crta je utvrđena i nema se tu što raspravljati, već se treba odrediti prema granici na moru - zaključio je Obad.

- Na Prevlaci ništa sporno nema niti smije biti, ali neki to zanemaruju. Nakon što je granica bilateralno utvrđena problemi se javljaju 1991. i 1992. godine. Činjenice i dokazi ne smiju se ignorirati - riječi su autora knjige Hrvoja Kačića, koji je iznio niz dokumenata kojima je potkrijepio svoje stavove.

- Izraz 'Hrvatska Prevlaka' koristio je predstavnik UN-a Cyrus Vance, koji je došao u Hrvatsku u jesen 1991. godine. Ako je on to utvrdio, a to se ponavljalo u brojnim rezolucijama promatrača, kako onda hrvatski predstavnici to mogu ignorirati kad dolazi do potpisa Privremenog protokola? - zapitao se Kačić.

U popratnom programu nastupili su Nena Ćorak, Patricia Ćorak i Lovro Kovačević.


Baldo MarunčićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube