VIJESTI
01.07.2016 u 11:10

"Prestanite nas mučiti!" - DSO zahtjeva svoje prostore

Jutros se u dvorištu ljetnikovca Crijević Pucić okupio Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, podružnica Dubrovački simfonijski orkestar kako bi javno izrazio svoje nezadovoljstvo zbog nepoštivanja dogovora od strane sveučilišnog Rektorata. Vijeće Dubrovačkog simfonijskog orkestra poslalo je dopis Rektoratu i zamolilo ih da do 1. srpnja napuste prostor ljetnikovca, no umjesto da su odmah danas postavili pulteve i krenuli s probama, žele mirnim i suradničkim putem pridobiti natrag svoje prostore. Orkestar moli, ali i traži od Rektorata da pronađe mjesto u sveučilišnim prostorijama.


komentara  0

– Dubrovački simfonijski orkestar je uknjiženi vlasnik ljetnikovca Crijević Pucić, kuće, đardina i šume Gradac, no, kako znate, nismo u posjedu našeg vlasništva jer ga još uvijek koristi Rektorat. Ugovor o najmu, sklopljen između Rektorata i Grada Dubrovnika je istekao prije šest mjeseci i otad se nije ništa napravilo kako bi se DSO vratio u vlastiti prostor - obratila se Mara Đurović, organizatorica skupa i povjerenica HSDK u DSO, nadodavši kako će, ako se Rektorat i danas "ogluši" na njihov apel, morati pokrenuti sudsku parnicu za povratak u svoje prostore, što smatra bespotrebnim trošenjem vremena i novaca jer dokumente o vlasništvu imaju.

- Vratit ćemo se u svoj prostor, nećemo odustat, jer drugog izbora nemamo! - objasnio je Denis Ajduković, apelirajući na Grad Dubrovnik i Rektorat da održe svoj dogovor, kako bi svi u budućnosti mogli pronaći načina za suradnju. 

Slanica je za njih pretijesan, nereprezentativan prostor s nefunkcionalnom ventilacijom, grijanjem i hlađenjem, u kojoj nemaju osnovne uvjete za rad kao ni perspektivu za napredak u budućnosti. "Slanica može biti funkcionalna za neke komercijalne svrhe", objasnio je Ajduković, istaknuvši kako su Sveučilištu dali podršku da PRIVREMENO koristi njihove edukacijsko-koncertne prostore, ali da to više ne može ići "preko njihovih leđa". Osim što im je narušeno zdravlje zbog nepovoljnih uvjeta u "skladištu soli", nisu u mogućnosti organizirati koncertnu sezonu u hladnijem dijelu godine, kao ni ispuniti dužnost da mlađim naraštajima omoguće njihovo pravo na rad u primjerenom okruženju.

Podsjećamo, bivša gradonačelnica Dubravka Šuica i tadašnji rektor Sveučilišta u Dubrovniku Mateo Milković potpisali su Ugovor o dodjeli ljetnikovca Crijević Pucić na uporabu Sveučilišta bez naknade, koji je istekao 2014. godine. Gradonačelnik Andro Vlahušić Rektoratu je omogućio dodatni, jednogodišnji najam, ali u više od jednog desetljeća DSO-u nije pronađen adekvatan prostor, kakav je imao u ljetnikovcu. Dubrovački simfonijski orkestar, kao snažan kulturološki simbol Grada mora imati prostorije dovoljno velike da raste broj izvođača, ali i publike, koju su zadnjih godina nerijetko morali vratiti "doma" jer na koncertima nije bilo dovoljno mjesta.


dubrovniknet team/MDFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube