VIJESTI
21.11.2017 u 14:53

Talijanski odvjetnik s hrvatskom dušom ne prestaje iznenađivati: vrijednu zbirku knjiga obogatio Hrvatskim misalom iz 16. stoljeća

Christiano Pambianchi, odvjetnik iz Milana koji ponosno u župskoj nošnji korača u procesiji Sv. Vlaha, zaljubljenik u hrvatsku kulturnu baštinu, osobito u Dubrovnik, ima za nas opet lijepu vijest - dijelom njegove bibliotekarske zbirke prvotisaka postala je jedna od najvažnijih glagoljaških knjiga. Misal hruatski, Šimuna Kožičića Benje iz 1531. godine, tiskan u Rijeci, poznat pod nazivom Kožičićev Misal hruacki ili Hrvatski misal dokazuje pripadnost  hrvatskog naroda svijetu zapadnog kršćanstva i civilizacije. Pretisak Misala bivši premijer Orešković poklonio je papi Franju, prilikom službenog posjeta.


komentara  0

Šimun Kožičić prvi biskup modruški, kasnije nadbiskup zadarski, bio je humanist, glagoljaš i patriot, potomak jedne od najstarijih, najuglednijih i najbogatijih plemićkih obitelji u Zadru. Bio je nazočan na Petom lateranskom koncilu, koji se sastao 1512. i trajao do 1517. godine. Na šestoj sjednici koncila i sam je održao govor na latinskom jeziku o nevoljama svoje domovine koje dolaze od Turaka.

Tiskara koju je pokrenuo u Rijeci radila je samo dvije godine i tiskala samo pet knjiga. Biskup je doveo dva profesionalna tiskara iz Brescie, a opremu je kupio u Veneciji. Usprkos kratkom vijeku, pojava Kožičićeve tiskare u prvoj polovici 16. stoljeća velik  je događaj u kulturnoj povijesti hrvatskoga naroda, osobito u kulturnoj povijesti grada Rijeke. Tim više što su u njoj sve knjige tiskane nacionalnim glagoljskim pismom i hrvatskim jezikom.

Do sada se vjerovalo kako u svijetu postoji samo 15 primjeraka ove vrijedne knjige, koji se čuvaju u četiri hrvatske biblioteke te u nacionalnim knjižnicama u Ljubljani, Saint Peterbourghu, Odessi, Varšavi, Rimu ( Vatikanskoj biblioteci) i u Parizu. No čini se da je još jedan primjerak neotkriven čekao da dođe u prave ruke.

Christiano Pambianchi, odvjetnik iz Milana koji se zaljubio u hrvatsku, napose dubrovačku kulturu i baštinu pod utjecajem svojih kolegica sa studija i prijateljstva, koje je preneseno i na nove generacije, trudi se svojim djelovanjem sačuvati i pronaći što više hrvatskog kulturnog blaga, ponajprije knjiga, rasutih po svijetu.

U svojoj zbirci koju je nazvao po svom sinu i njegovom najboljem prijatelju „Nicolas Pambianchi & Jan Kramarić“ već ima izdanje Gundulićevog Osmana na više jezika, Držićevu Tirenu, a odnedavno i Misal hruacki. Christiano je sudjelovao u organizaciji obilježavanja godišnjica smrti Ruđera Boškovića u Milanu, Marina Držića u Veneciji, ali i u organizaciji dolaska triju vrijednih primjeraka Držićevih originalnih djela u Dubrovnik, točnije u Dom Marina Držića.Pambianchi, kako je sam rekao u intervjuu za Dubrovniknet želi ponovno stvoriti kulturni most između talijanske i hrvatske obale Jadrana, koji je postojao kroz duga stoljeća, čemu su dokaz i rijetki primjerci vrijednih hrvatskih izdanja koja se nalaze u talijanskim privatnim i nacionalnim zbirkama.

“Želja mi je da cijelu svoju kolekciju dovedem i izložim u Dubrovniku 2018. godine, kao nastavak projekta “gradnje mostova” u kojem sudjeluju Katarina Tolja, ravnateljica dubrovačke Gimnazije, Nikša Matić iz Doma Marina Držića, razne hrvatske institucije, kao i hrvatski konzulat u Milanu. Zamislili smo to kao šetnju kroz povijest i književnost od renesanse, preko baroka, prosvjetiteljstva pa sve do početka 20. Stoljeća. Za sad je sve to bazirano na razgovorima i dogovorima, nadam se da ćemo uspjeti realizirati ovu ideju”, izjavio je Christiano Pambianchi, za Dubrovniknet.

Vrijednu knjigu Pambianchi, je otkupio u Modeni, gdje je ponuđena na prodaju kao dio biblioteke jednog talijanskog kolekcionara koji je umro prije 10 godina. 

Ako želite znati više o Cristianu pročitajte ovdje.

"LUD" U LJUBAVI PREMA DUBROVNIKU: talijanski odvjetnik iz Milana u procesiji sv. Vlaha ići će u župskoj nošnji

Zahvaljujući talijanskom odvjetniku, Dubrovčani će vidjeti tri iznimna Držićeva djela

Talijanski odvjetnik u kojemu kuca hrvatsko srce: kulturom gradimo mostove i prijateljstva između Milana i Dubrovnika

FOTO: Prvotisak Držićevih djela izgradio je most iz Milana do Dubrovnika


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube