VIJESTI
20.04.2018 u 13:41

KAKVA ČAST: Dubrovački znanstvenik Stjepan Srhoj održao predavanje na Princetonu

Stjepan Srhoj, asistent na Odjelu ekonomije Sveučilišta u Dubrovniku jučer je na prestižnom američkom sveučilištu Princeton u sklopu konferencije Political Economy of Post-Civil War Transitions  (Politička ekonomija poslijeratne tranzicije) predstavio dio rezultata svog znanstvenog istraživanja vezanih za proces predstečajnih nagodbi. Ovaj mladi znanstvenik, koji predaje u Dubrovniku, a doktorat završava na Leopold-Franzens-Universität u Innsbrucku, već je za znanstveni rad primio nagradu Narodne banke Austrije te rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, a njegovo sudjelovanje na konferenciji, koja se održava na jednom od najboljih fakulteta na svijetu za koji se vežu imena brojnih dobitnika  Nobelove nagrade, veliko je priznanje i za Srhoja i za Sveučilište u Dubrovniku.


komentara  0

Prije nekoliko tjedana, kad smo pravili intervju sa Stjepanom, najavio nam je ovaj događaj, no o samom istraživanju i temi nije htio govoriti, jer se na njoj još radi. Za nekoliko mjeseci rezultati bi trebali postati javni i sigurni smo da će biti zanimljivi i znanstvenicima i političarima i javnosti.

PREDSTAVLJAMO: ekonomist Stjepan Srhoj - ogromna javna uprava i "uhljebiznismeni" koče rast BDP-a

"Zajedno s dva koautora sa Sveučilišta Princeton, redovitim profesorom Jacob Shapirom i postdoktorandom Dejanom Kovačem istražujem proces predstečajnih nagodbi u Republici Hrvatskoj. Za sada vam samo mogu reći da je auditorij na konferenciji bio vrlo zainteresiran za rezultate koje sam predstavio, međutim istraživanje je u tijeku tako da je prerano za govoriti o rezultatima u javnosti“, izjavio je Srhoj nakon predavanja za dubrovniknet.hr.

I rektor dubrovačkog sveučilišta Nikša Burum ponosan je na uspjeh mladog doktoranda ekonomije.

"Obrazovni sustav važno je osvježiti s pametnim, sposobnim i ambicioznim mladim ljudima, koji žele steći doktorat znanosti, objavljivati znanstvene radove i sudjelovati u znanstvenim projektima, a sve to na svjetskoj razini. Iznimno mi je drago da se Stjepan Srhoj zaposlio na Sveučilište baš u mom mandatu. Uz to, možemo biti ponosni da se naši mladi vraćaju u svoj grad i pridonose njegovu razvoju", izjavio je Burum.

Sveučilište Princeton privatno je znanstveno-istraživačko sveučilište smješteno u istoimenom gradu u američkoj državi New Jersey. Uz Harvard i Yale čini veliku trojku najuglednijih američkih sveučilišta. Dio je elitne "Lige bršljana". Osnovano je 1746., a zanimljivo je da, iako školarina stoji poprilično, čak 60 posto studenata prima stipendije. Na ovo sveučilište prima se samo 8 posto najboljih kandidata, od broja prijavljenih.

Uz Princeton se vežu imena 63 nobelovca, koji su tu studirali, predavali, bavili se znanstvenim radom, a 42 od njih i službeno su na listi Princetonovih Nobel laureata što znači da su rad za koji su nagrađeni napravili kao studenti ili zaposlenici ovog sveučilišta. Najviše Nobelovih nagrada, čak 26, dobili su fizičari s Princetona, među njima i slavni Albert Einstein.

Kad govorimo o ekonomiji i Nobelovoj nagradi za ekonomiju, koju je 1968. osnovala Švedska nacionalna banka, a u spomen Alfredu Nobelu i koja se također dodjeljuje kao jedna od šest prestižnih godišnjih nagrada, zanimljivo je kako je 2015. dodijeljena upravo profesoru s Princetona Angusu Deatonu za njegov znanstveni rad koji promovira blagostanje i smanjuje siromaštvo.

I druga zvučna imena ekonomske struke kao što su novelovci: John Nash, James Heckman, Daniel Kahneman, Paul Krugman, Thomas Sargent…, također su studenti, profesori i  istraživači s Princetona.

Koliko je uspjeh kad jedan mladi znanstveni novak s dubrovačkog sveučilišta održi predavanje na Princetonu, možete zaključiti i sami.

Od srca mu čestitamo!


K.FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube