VIJESTI
22.08.2018 u 21:06

Dubrovčanin Stjepan Srhoj dobio prestižnu međunarodnu stipendiju

Stjepan Srhoj, mladi znanstvenik, asistent na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, prvi iz Grada dobio je stipendiju Centra za ekonomska istraživanja i poslijediplomski studij (CERGE-EI). Riječ je o zajedničkoj akademskoj instituciji Karlovog sveučilišta i Ekonomskog instituta Češke akademije znanosti koja provodi doktorski studij iz ekonomije po uzoru na američka sveučilišta. Stipendira znanstvenike iz područja ekonomskih znanosti i to one koji rade na sveučilištima u istočnoj Europi, a s ciljem da im omogući bavljenje istraživanjima te da ih poduče kako na zanimljiv način studentima prenijeti znanje. S jednog takvog seminara Stjepan se danas vratio iz Praga.


komentara  0

Cilj ovih stipendija je unaprjeđenje kvalitete obrazovanja u ekonomskoj struci, stoga su kandidati koji dolaze u obzir mladi predavači na fakultetima s magisterijem ili doktoratom znanosti sa sveučilišta iz sjeverne Amerike, zapadne Europe, Australije ili Novog Zelanda, koji su zaposleni i rade na sveučilištima u istočnoj Europi (o.p. Stjepan doktorski studij završava u Austriji). Mladi znanstvenici dobivaju stipendiju od 7200 američkih dolara godišnje tijekom tri godine, a mogu se prijaviti svi koji zadovoljavaju uvjete.

„Career Integration Fellowship (CIF) je jedna od boljih stipendija u ovom dijelu Europe. Usmjerena je na ekonomiste koji uz kvalitetna istraživanja također drže nastavu. Cilj je zapravo savladati pedagogiju te identificirati relevantne izvore poput knjiga i drugih izvora gdje se mogu pronaći relevantni primjeri iz svakodnevnog života koji opisuju ključne ekonomske koncepte.

Iznimni predavači iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije su nas podučavali i mogu reći da je program uistinu odličan. Uz pedagogiju, dio programa je i stipendija u obliku financijske podrške mladim znanstvenicima kako bi mogli lakše odbiti pozive za savjetovanja od privatnih poduzeća ili javnih ustanova te se usmjeriti na istraživanje i nastavu.

Činjenica je da svi CIF-ovi mogu bez problema pronaći poslove koji su 2-3 puta bolje plaćeni od onog u akademiji, ali su izabrali akademiju kao životni poziv, i ovaj program želi podržati takve mlade znanstvenike kako bi nastavili dalje raditi dobar posao.

Mislim da je ovakav program posebice važan za mlade znanstvenike u Republici Hrvatskoj, gdje se izvrsnost često adekvatno ne nagrađuje, primjerice uz relativno male plaće, naša država čak i ovakve stipendije za znanstvenike oporezuje i to zajedno s mirovinskim s 34%. Obzirom da stanje u znanosti nije savršeno, volio bih da se drugi mladi ekonomisti sa zapadnim obrazovanjem, a koji rade u Republici Hrvatskoj upoznaju s ovom stipendijom.

Mišljenja sam da dobivanje ovakve stipendije može biti presudno pri donošenju odluke između dvaju alternativa - baviti se znanošću i nastavom ili se baviti kvazi-znanošću, nastavom i savjetovanjima. Mislim da je potonje značajan problem ekonomske znanosti u Republici Hrvatskoj, jer su sposobni mladi ekonomisti prisiljeni baviti se često intelektualno neizazovnim savjetovanjima što rezultira nedovoljnim korištenjem intelektualnih potencijala naše države“, ističe Stjepan Srhoj.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube