VIJESTI
25.09.2018 u 13:00

FOTO - VIDEO/ PAKAO NA PELJEŠCU: vatrena linija duga tri kilometra, pristižu nove vatrogasne snage, Simović bez komentara o navodnom uzroku požara

U velikom požaru koji je jutros izbio u blizini Orebića na Pelješcu, izgorile su četiri kuće, oko kuća se pilaju stabla, brojni vatrogasci su na terenu i u pomoć im stižu nove snage, ali vjetar u udarima stalno raspiruje vatru. Pred vatrogascima je, već je posve jasno, užasna noć. 


komentara  0

NOVE VIJESTI S PELJEŠCA

21:30

 - Stanje i dalje ozbiljno. Snage su s obje strane Orebića i radimo sve što je u našoj moći kako bi spriječili da se požar zaprijeti samom Orebiću i kućama. Požar se zavukao duboko u brdo, a ni vjetar koji ponovno pojačava nam se pomaže. Ispred nas je teška noć.

- Trenutno idemo vidjeti kakva je situaciju na požarištu u Kuli Norinskoj, jer ni tamo stanje nije dobro. Možda ćemo morati dio snaga s Orebića prebaciti na ovo požarište - kazao je Stjepko Simović, županijski vatrogasni zapovjednik.

Kako neki mediji javljaju navodni uzrok požara na Pelješcu su iskre iz dalekovoda koji se zbog jake bure koja je jučer puhala srušio, no te navode Simović nije htio komentirati. 

21:00

- Pedeset pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest vozila cijelu će noć biti angažirani na požarištu na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u ranim jutarnjim satima, u srijedu, pridružit će im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju sa sedam motornih vozila - obavijestili su iz MORH-a.

20:45

 - Linija obrane protiv požara u Orebiću na Pelješcu u večernjim satima proteže se na otprilike tri kilometra, od Postupa do sela Glabalovo. Trenutno puše jak istočni vjetar, a prema vremenskoj prognozi slabljenje vjetra očekuje se od 23 do 3 sata ujutro. Za srijedu meteorolozi najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postepeno slabiti. Požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu, a vatrogasne snage ostaju na terenu cijelu noć.

- Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga - kazali su iz Županije dubrovačko-neretvanske.

20:00

- U Orebiću je u tijeku zajednički sastanak Stožera CZ Općine Orebić i Dubrovačko-neretvanske županije, kojemu prisustvuju i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

- Požar je i dalje aktivan. Gase ga sve lokalne vatrogasne snage, DVIP-ovi, JVP-i te pripadnici NOS-a. Sa snagama koje su u dolasku, ukupno će kod Orebića biti 234 vatrogasca sa 64 vozila. Aktivni požar kod Kule Norinske gasi 65 vatrogasaca sa 16 vozila -objavila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

18:30 

U požaru koji od jutros gori na predjelu Orebića na Pelješcu nagorjela su četiri stambena objekta, a riječ je o fasadama i/ili krovištima kuća u selu Stankovići. Na sreću nema ljudskih žrtava, vatrena fronta trenutno je kod zaseoka Ruskovići, a manji požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu.

- Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga. U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera kao i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske. HGSS stanica Orebić i Gradsko društvo Crvenog križa Korčula na terenu su angažirani oko pomoći stanovništvu i dostavi hrane drugim operativnim snagama.

- Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će van plovnog reda po potrebi, odnosno po pristizanju vozila - obavijestili su iz Županije dubrovačko-neretvanske.

- Zbog  požara koji su zahvatili Pelješac, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko neretvanske županije koji će se sastati sutra, u srijedu, 26. rujna 2018. u 8.00 sati u Orebiću. Na sastanku će se dogovoriti daljnji koraci. Pedeset pripadnika Hrvatske vojske sa šest vozila će cijelu noć biti angažirana na požarištu - kazali su iz MORH-a.

17:00 Tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u  popodnevnim satima na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a na požarište u Orebić stigle su i kopnene snage.

Požar na Pelješcu je zahvatio obiteljske kuće koje brane zračne i kopnene snage, a jaka bura otežava gašenje požara i pristup požarištu.

 „Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, Canadairi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća", zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je

Helikopterom MI-8 MTV-1  na nogometno igralište, sletjeli su vatrogasci, nakon čega su prebačeni na teren u Stankoviće.

16:00 Tri kanadera, koja su bila upućena u Kulu Norinsku, preusmjerena su na gašenje požara na Pelješcu. U pripremi je angažiranje i četvrtog kanadera.

15:30 Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, za pomoć u gašenju požara na Pelješcu angažirane su i dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije.

14:30 Požar se pretvara u pakao, zahvatio je dvije kuće u istočnom dijelu, upućeni su vatrogasci iz Župe, Splita i Šibenika. Struja u Orebiću je isključena.

14:00 Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera i jedan Canadair te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućeni su na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uslijed požara koji je tijekom dana izbio na Pelješcu zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj. 

Trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik i to na liniji Dominče – Trstenik u 15 sati i Trstenik – Dominče u 17 sati.

Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik (10 vatrogasaca s 4 vozila), JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

 

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Ranije su na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti - javljaju iz državne Uprave za zaštitu i spašavanje.

 

 

Ako imate snimke ili fotografije pošaljite nam na naš mail: urednik@dubrovniknet.hr

12.00 - Zasad nema stradalih kuća, iako je bilo užasnih situacija, uspjeli smo obraniti dijelove Mokala, ali ovo vam je jedno ogromno ali, budući je vjetar jak, kanader je dolazio i odlazio, stalno pokušava pomoći u gašenju - rekao nam je Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik. Na Pelješcu se od jutros odvija prava drama čiji razmjeri se iz minute u minutu šire, budući je vatra stigla na domak Mokala i širi se prema kampovima na ulazu u Orebić. Vatrogasci nadljudskim naporima pokušavaju zauzdati požar, iako bura puše na refule velikom snagom koja ne jenjava. Policija vraća vozila na skretanju za Trpanj, trajekt iz Korčule prema Orebiću je prusmjeren za Trstenik. U Pločama je zaustavljen trajekt koji čeka dolazak vatrogasaca iz ostatka zemlje koji su upućeni prema požarištu.


dubrovniknet team/ FOTO: D.Belin, I. Mlinarić, fb vatrogasci naši junaci, DZUSFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube