VIJESTI
02.10.2018 u 15:44

SOLITUDO POSTAJE ZELENA OAZA: dubrovačke obitelji uskoro očekuje 50 novih stanova

Solitudo će uskoro postati zelena oaza s dobro uklopljenim zgradama čija intencija je usmjerena prema javnom prostoru i stanovanju njezinih korisnika u zelenilu. Gradonačelnik Mato Franković, njegova zamjenica Orlanda Tokić i projektantica Vanda Ivanković Kontić predstavili su danas projekt u kojem će se graditi tri zgrade s 50 stanova u Solitudu. Prednost će imati mlade obitelji, projekt bi trebao krenuti krajem sljedeće godine, a prvi stanovnici dubrovačke stanogradnje mogli bi useliti već 2021. godine. 


komentara  2

Budući korisnici stanova u Solitudu plaćati će 1500 kuna mjesečno, a nakon 10 godina moći će ga otkupiti. Najam koji su plaćali do tada ući će u konačnu vrijednost stana.

- Dakle, kada netko uđe u taj stan odmah zna da će to na kraju biti njihov stan, na taj način smo osigurali sigurnost za naše sugrađane koji ne mogu riješiti kredit, dok ćemo s druge strane izbjeći mogućnost manipulacije s navedenim stanom, kao što je npr. iznajmljivanje ili slično - objasnio je gradonačelnik Mato Franković.

Prvi POS - ovi stanovi po dubrovačkom modelu rade se u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja u Mokošici. 43 stana u Mokošici će se početi graditi kroz mjesec dana. Vlada RH je dala suglasnost na posljednjoj sjednici, dok će se drugi kontigent stanova graditi u Solitudu u više faza.

- Naša intencija i ideja je da ne radimo i ne gradimo nikakve socijalne stanove, nego stanove za mlade u kojima Grad osigurava svoja sredstva i ulaže svoja sredstva u budućnost ovoga Grada. Budućnost su mladi naraštaji i jedinice lokalne samouprave moraju uskočiti pripomoći jer su cijene nekretnina previsoke – kazao je gradonačelnik.

Zona Solitudo će obuhvaćati tri zgrade, parkove, parking mjesta, vrtić i jaslice te još četiri zgrade koje se za sada neće graditi.

- DPU Solitudo je trenutno izmijenjen i biti će usvojen na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Idejno rješenje je bilo isprojektirati zadanu cjelinu unutar zadanog okvira DPU-a, cilj je napraviti plansko naselje koje će uključivati stambene objekte, javne sadržaje, prometnice, infrastrukturu, a neće nastajati stihijski i neće zaglušivati prostor. Paralelno s ovim i izvan DPU-a započeli smo s rješavanjem sustavnog prometnog dijela Solituda znajući da će se dogoditi velika izgradnja i još veći promet nego što jest, olakšat će se izlaz iz naselja i u budućnosti napraviti izlaz prema Lapadskoj obali - kazala je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić.

Prva faza je dubrovački model stanogradnje od 50 stanova na nekoliko etaža sa podzemnom garažom.

- Za vrtić i jaslice treba se provesti arhitektonski natječaj, tek nakon što se sve odradi prema zadanom moguća je izgradnja 6 ili 8 jedinica vrtića i jaslica. Što se tiče ostale četiri zgrade, prostor je isplaniran, a kada se pokaže potreba za njiim onda će se i taj dio razvijati. Po pitanju infrastrukture, središnja cesta koja će se izgraditi, uključivat će kanalizaciju, odvodnju, dovodnju, vodu, struju i novi ispust prema zgradi ronioca koji će rasteretiti oborinsku odvodnju toga dijela naselja - objašnjava Tokić.

Projektantica Vanda Ivanković Kontić iznijela je detalje budućih POS stanova za mlade i sam koncept uređenja.

- Projektni zadatak bio je usmjeren prema javnom prostoru i stanovanju u zelenilu. Drvored uz prometnice će štiti privatnost stanova, osiguravati će hladovinu i štite od buke. Rubni pojas na južnoj strani je krov parkirališta koji će se iskoristiti kao pješačka odnosno zelena šetnica i rekreacijski prostor za stanovnike i djecu. Svaki stan ima svoj prostor prema vani, bilo terasa, đardin ili balkoni s arlama i malim vrtovima.

Četiri su osnovna tipa stanova, stanovi od 55 do 67 kvadrata će biti trosobni, a oni od 70 do 77 četverosobni. Sveukupno 50 stanova. 

- Afirmira se rekreacija kontakta s prirodom. Balkoni su ograđeni pregradama na južnoj strani, svi balkoni i terase su povezani s dnevnim boravkom, a vanjski prostor je zapravo produžetak dnevnog boravka. Svi stanovi imaju vanjski prostor, manji stanovi su smješteni u prizemlju odnosno na nižim etažama, a veći stanovi na višim. Na krovu će se formirati zajednički prostor odnosno zajednička terasa jer će krov biti ravni. Dnevni boravak je veći, a sobe su smanjene jer je intencija na druženju i komunikaciji. Parkiralište će biti natkriveno s klupicama i zelenilom - zaključila je predstavljanje stanova projektantica Vanda Ivanković Kontić.

Kriteriji koji će se koristiti u natječaju će biti doneseni do kraja ove godine. Uzet će se u obzir i oni kriteriji koje je do sada imala gradnja POS-ovih stanova, uključit će se i neki od kriterija koje Grad Dubrovnik već ima prilikom davanja mjesečnih najamnina obiteljima, te će se pokušati dokučiti kome je zaista potrebno rješavanje stambenog pitanja.

Za Mokošicu je Grad izdvojio 38 milijuna kuna za izgradnju 43 stana, čija gradnja počinje za mjesec dana, a rok izvođenja je 18 mjeseci, dok će se za Solitudo izdvojiti od oko 50 do 60 milijuna kuna za prve tri zgrade, dok će se ovi stanovi krenuti graditi krajem iduće godine, tj. 2019. a gradnja bi trebala trajati dvije godine, što znači da bi prvi stanari novih zgrada u Solitudu mogli useliti 2021. godine.


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube