VIJESTI
11.01.2019 u 12:19

VIDEO/IZVANREDNA KONFERENCIJA: Potraga se nastavlja, počeo očevid, radnici su pokušali ugasiti požar

O jučerašnjoj tragediji u HE Dubrovnik u Platu novinarima se danas obratio predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić, koji je izrazio sućut obiteljima stradalih, a o novim saznanjima obavijestio nas je načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, kao i zapovjednik Vatrogasne zajednice Stjepan Simović, koji je opisao što su vatrogasci pronašli u tunelima. Potraga koja se nije prekidala tijekom noći jutros je uz priključenje novih snaga nastavljena jačim intezitetom,a u Hidroelektrani stekli su se uvjeti za početak očevida koji vodi zamjenik državnog odvjetnika uz pomoć policijskog istražitelja i vještaka Centra za forenzična istraživanja Ivan Vučetić. U nastavku donosimo izjave.


komentara  0

Ivan Pavličević, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske

"Potraga se nije prekidala tijekom cijele noći, jutros je nastavljena pojačanim intezitetom s više desetaka policijskih službenika kao i sa svim drugim žurnim službama koje mogu pomoći i koje sudjeluju u potrazi, a to su: Hrvatska gorska služba spašavanja, Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci i druge vatrogasne postrojbe s ovog područja i mještani koji nam pomažu. Hitni medicinski tim je također u pripremi na terenu.

Obzirom na tragične događaje i pronalaska tijela druge unesrećene osobe, jučer u večernjim satima, potraga se proširila na župsku i cavtatsku uvalu, a širit će se i dalje, koliko to vremenski uvijeti budu dozvoljavali. U potragu se uključila i Lučka kapetanija, koja je izdala i obavijest svim brodovima, koji plove našim akvatorijem, na pojačan oprez prilikom plovidbe i osmatranje akvatorija".

Na novinarsko pitanje tko je pronašao tijelo drugog unesrećenog, Pavličević je odgovorio kako je dojava stigla od mještana. Objašnjavajući kako su ronilački timovi, obzirom na pronalazak prvog unesrećenog po sredini odvodnog kanala, pozornost usmjerili upravo u pretraživanje kanala i turbina, za što je bilo potrebno osigurati posebne uvjete, kako i sami ronioci ne bi došli u opasnu situaciju.

"Istraga o uzrocima nesreće započela je jutros, nakon što su vatrogasci i ronioci još jednom pretražili cijeli podzemni dio elektrane i nakon što su se stekli uvjeti da ljudi mogu unutra ući bez opasnosti. Očevid vodi zamjenik općinskog državnog odvjetnika uz pomoć policijskog istražitelja i vještaka iz Centra za forenzična istraživanja Ivan Vučetić", zaključio je Pavličević.

 

Stjepko Simović, županijski vatrogasni zapovjednik

"Požar je u potpunosti pod kontrolom, nema izdimljavanja. Iz više razloga smo preventivno ostali na terenu, a ostat ćemo i danas.  Ponovno smo obišli sve s policijom i pokazali im sve ono na što smo naišli tijekom ove intervencije".

"Tijekom jutra smo zajedno s roniocima ponovno ušli u tunel i pregledavali dio oko turbina, kako bi ponovno  provjerili nalazi li se osoba za koja i dalje tragamo još uvijek tamo, no nažalost nismo je našli. Kroz noć smo bili uključeni u potragu na području Cavtata, a sad ćemo ponovno na teren kako bi pronašli i treću osobu".

"Kako su nam rekli radnici koju su bili u tunelu, dimni val je jako brzo došao prema njima. Mi nismo čuli eksploziju, ali sigurno je došlo do nekakve reakcije čim je nastala tolika količina dima. Cijelo područje strojarnice je prepuno čađe".

"Rečeno da nam je da se šestero radnika uspjelo izvući vani, no da su trojica ostala zarobljena. Oni su došli na najniži dio i vjerojatno su tamo pokušali izdržati što su više mogli. Vjerujem da su i oni sami bili svjesni da je bilo upitno hoće li se skakanjem u vodu spasiti, jer je dotok vode bio velik. Podređujemo sve kako bi pronašli i treću osobu. Ovo je jedna od najtežih intervencija u mojoj karijeri. Sam pogon je kompleks s cijelim nizom prostorija. Velik nam je problem predstavljala i garderoba jer se odjeća u njoj zapalila.

Točno je da su radnici koristili dio vatrogasne opreme, točnije dva izolacijska aparata za zrak, koji omogućuju disanje u zadimljenim uvjetima. Oni su pronađeni kraj odjeće koju su oni skinuli sa sebe. Uzeli su ih i koristili, a mislimo da su i sami pokušali ugasiti požar. U nekakvom stadiju mirovanja, u tim aparatima ima dovoljno kisika za izdržati pola sata. U hidroelektrani ima mnoštvo aparata za gašenje i na mnogim mjestima smo ih i tijekom ove intervencije koristili", kazao je Simović.

Dodao je kako se zapalio jedan kabelski vod, a požar se zatim proširio na garderobu, a tijekom noći je izgledalo kako je da sve izgorjelo.

"Kad se dim razišao ipak smo vidjeli da nije toliko toga izgorjelo. Cijelo smo vrijeme, u dogovoru s    Hidroelektranom, požar gasili pod naponom, struja se nije gasila. Nama je termo kamera pokazala najveći izvor topline u strojarnici, no očevid će točno utvrditi odakle je požar krenuo", zaključio je Simović. 

 

Okupljenim novinarima obratio se i Frano Barbarić predsjednik uprave HEP-a.

"Htio bih iskazati sućut obiteljima naših tragično stradalih kolega, kao i djelatnicima Hidroelektrane Dubrovnik koji su s njima činili jednu veliku obitelji. Želim im prenijeti iskrenu sućut i ostalih kolega Hrvatske elektroprivrede i poručiti im da su naše mislim s tragično stradalom dvojicom i njihovim obiteljima.

Htio bih i zahvaliti članovima Kriznog stožera na njihovoj brizi i iskazanom angažmanu u saniranju svih posljedica uzrokovanih tragedijom koja nam se jučer prijepodne dogodila u Hidrolektrani Dubrovnik.

Na terenu sam od jučer popodne, zajedno s najužim predstavnicima i rukovodstvom HEP-a te nastojimo pružiti pomoć svim stručnim službama i Kriznom stožeru te aktivno sudjelujemo u sanaciji nastale štete i tragičnom događaju koja nas je zadesilo", istaknuo je predsjednik Uprave HEP-a, koji u ovom trenutku nije htio odgovarati na novinarska pitanja, dodajući kako treba pričekati rezultate istrage. 

 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube