VIJESTI
26.03.2019 u 12:22

Knežev dvor, Gradska vijećnica i Kazalište grijat će se i hladiti morskom vodom

U sklopu projekta "Seadron" počeli su radovi na zamjeni postojećeg sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru. Kroz ovaj projekt financiran sredstvima Europske unije planirano je ugraditi šest dizalica topline koje će uz pomoć morske vode grijati i hladiti Knežev dvor, upravnu zgradu Grada Dubrovnika i Kazalište Marina Držića.


komentara  0

Glavni cilj projekta „SEADRION“ je uspostavljanje transnacionalne mreže dizalica topline koje koriste more za potporu znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između istraživačkih institucija i poduzeća kako bi se poboljšala inovacijska sposobnost sektora dizalica topline i korištenje grijanja i hlađenja temeljene na dizalici topline morske vode u Jadransko-jonskoj regiji.

Ukupna vrijednost projekta je 5.562.113,11 kuna, dok je proračun za DURU 946.381,66 kn. Za samu opremu je, kroz amortizaciju, osiguran iznos od 515.438,96 kn.

Grad Dubrovnik je izradio dokumentaciju za zamjenu postojećeg sustava grijanja i hlađenja u Kneževu dvoru koji odgovara potrebama projekta SEADRION.

DURA je objavila Javnu nabavu „Zamjena postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru u staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku u sklopu projekta „Seadrion“. Nakon  završetka procesa javne nabave, uslijedio je ugovor s izabranim izvođačem Tehno Elektronik d.o.o.

Novo postrojenje za grijanje/hlađenje, Gradske vijećnice (Upravne zgrade), Kneževog Dvora te dijela Kazališta Marina Držića, će koristiti morsku vodu kao medijator. Cilj projekta je postaviti postrojenja, pratiti njihov rad te promovirati korištenje morske vode kao obnovljivog izvora energije. Sustav će se sastojati od 6 (šest) dizalica topline.

Planirani završetak radova je 30. lipnja 2019. godine

U čitavoj Adrionskoj regiji fosilna goriva se, a naročito lož ulje koriste kao izvor energije za grijanje/hlađenje kao i klima uređaji koji u zaštićenim zonama narušavaju izgled i viziru baštine.

Obnovljivi izvori energije, u ovom slučaju morska voda, potencijal su za sve gradove i objekte koji se nalaze uz more te će se ovim projektom promovirati njihovo korištenje.

Pilot projekt zamjene sustava u Kneževu dvoru ima veliki značaj, jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u povijesno-kulturnim središtima, odnosno UNESCO zaštićenom području koji će biti pokazni primjer za ADRION regiju.
 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube