VIJESTI
12.06.2019 u 12:50

GRADNJA U HVARSKOJ ULICI: Sumnjamo da investitor radi bez dozvole, institucije ništa ne poduzimaju

Tomislav Šanta, prvi susjed gradnje u Hvarskoj ulici sazvao je danas preko dubrovačkog ogranka Živog zida konferenciju za medije, kako bi upozorio na građevinske radove za koje sumnja da poduzimaju bez valjane građevinske dozvole. Uz to, kazao je kako je njegova kuća, koja se nalazi tik do neograđenog gradilišta, koja se sanirao o vlastitom trošku. "Ovdje se ne radi o rekonstrukciji postojećeg objekta, za što je građevinska dozvola i izdana, već o gradnji novog. Puno toga je ovdje sumnjivo, a nitko se ne želi javno oglasiti" kazao je Šanta i kao odgovornog prozvao investitora Marija Rešetara. 


komentara  0

- Našli smo se kako bi pokazali eklatantan primjer gaženja malog čovjek od strane državnih i gradskih institucija. Ovo gradilište po našim saznanjima i dokumentima koje imamo posjeduje građevinsku dozvolu iz 1997. godine, a njoj je odavno prošao rok konzumacije. Počelo se graditi prošle godine, nastala su i oštećenja na susjednoj građevini koja su sanirana, a pozivana je i inspekcija koje je u jednom navratu izašla na gradilište, a u drugom navratu se nisu odazvali pod opravdanjem  da je inspektor na bolovanju. Ako je inspektor na bolovanju, to znači da je cijela inspekcija na bolovanju. To je znak investitorima da mogu raditi što god žele – kazao je Hrvoje Kukuljica iz Živog zida dodao kako obitelj Šanta kao zaštićeni najmoprimci ne mogu doći no dokumenata vezanih za ovu gradnju te su se morali snalaziti kako bi došli do bilo kakvih službenih podataka.

- Ovo je čisti primjer kršenja zakona. Dozvala je izdana 1997., objekt je trebao biti izgrađen najkasnije do 2005. Godine – zaključio je Kukuljica.

Tomislav Šanta, prvi susjed ove gradnje ispričao je kronologiju događaja.

- Ovo je bilo u vlasništvu samostana sv. Dominika. Oni su naši najmodavci, mi smo na ovoj adresi zaštićeni najmoprimci posljednjih 80 godina. S njima nikad nismo imali nikakvih problema. 1998.  su ishodili dozvolu za prenamjenu stare garaže u poslovni prostor, no radovi nikad nisu započeti. 2008. nekretnina je prodana gospođi Franici Vlahinić koja također nije započela gradnju, niti je prebacila dozvolu na sebe, što je po zakonu trebala učiniti u roku od mjesec dana. 2015. nekretnina je ponovno prodana, ovaj put gospođici Miji Rešetar, koja je vlasnica još nekoliko nekretnina u susjedstvu. Građevinsku dozvolu je na sebe prebacila 2016., što nije učinjeno po zakonu, jer je za to ponovno imala rok od mjesec dana. Kraj 2016. radovi su započeti. Stari, kameni zidovi, debeli pedesetak centimetara su srušeni, na što su konzervatori reagirali zaustavljanjem radova. Gradilište je tako napušteno stajalo dvije godine, dok su se ishodili novi uvjeti gradnje od konzervatora. Krajem prosinca prošle godine, na gradilište su došli novi izvođači radova koji su ponovno krenuli s radovima.

- Tada su nam bagerom oštetili zid, a gradilište su ostavili neograđeno. Uslijed velikih kiša na sv. Katu, gradilište se urušilo. Pao je zid, preko kojeg smo mi morali dva mjeseca preskakati. U posjedu samo zapisnika i policije i konzervatora, kao i zapisnika građevinske inspekcije. Sudski vještak je utvrdio kako su izvođači radova krivi za nastalu štetu. Nisu nas ni pitali mogu li ući u naše dvorište kako bi srušili zid. Da su nas pitali, ne bi im to dopustio. Bager mi  je prošao trideset centimetara od glave. Nakon toga, inspekcija im je naložila, da u roku od osam dana uklone sva oštećenja na mom objektu o svom trošku, a da se sjeverni zid, na kojem se nalaze dva stara kamena stupa, sačuva. Ukloni su istočni srušeni zid. Oštećenja na mojoj kući nisu sanirali, pa smo to sanirali dundo i ja. Građevinar sam po struci i neke stvari ipak znam. Nakon svega toga, oni su nastavili s radovima.

Šanta je kazao kako gradilište i dalje nije pravilno označeno, s odgovarajućom tablom na kojoj moraju biti navedeni svi izvođači i pod izvođači radova, kao i sve ishođene dozvole.

- Građevinska dozvola na ovom papiru koji su izvjesili nije navedena, već samo konzervatorski uvjeti,a gradilište je još uvijek nezaštićeno. Kad su rušili sjeverni zid, moja majka je stajala ispod njega, oni se nisu obazirali na to i nastavili su s rušenjem. Ugrozili su njen život – kazao je Šanta.

- Ovo je još jedna primjer nemoći malog čovjeka. Sramota je da smo uopće morali sazivati ovu konferenciju za tisak kako bi čovjeku omogućili da iznese svoju stranu priče. Ovo je trebalo i moralo riješiti putem institucija – dodao je Kukuljica.

- Osobno sam prijavljivao radove građevinskoj inspekciji, Ministarstvu graditeljstva, Državnom inspektoratu, Ministarstvu uprave i Ministarstvu kulture. Tražio sam reviziju građevinske dozvole, koja po mom mišljenju više nije važeća. Ako ispadne da je valjanja, onda je valjana, ja tu ne mogu ništa. Ministarstvo graditeljstva je krajem 2018.  zatražilo od Upravo odjela Grad Dubrovnika koji je nadležan za izdavanje građevinskih dozvola da im u roku od 8 dana dostavi podatke o ovoj gradnji, oni to nisu učinili. U svibnju sam poslao požurnicu, u kojoj je Ministarstvo zatražilo da se ti podaci dostave u roku od pet dana. Ne znam jesu li do danas dostavljeni. Nadam se da jesu, kako bi se konačno utvrdilo je li dozvola valjana ili ne – kazao je Šanta te dodao kako osim toga od investitora traži da postave tablu o radovima sukladno propisanim pravilima, kao i da se susjedima osigura normalan život i mir.

- Ovdje se ne radi o rekonstrukciji postojećeg objekta, za što je građevinska dozvola i izdana, već o gradnji novog. Puno toga je ovdje sumnjivo, a nitko se ne želi javno oglasiti. Osobno sam nazvao šefa tvrtke Libertas inženjering, koji mi je kazao da je zatvorio gradilište do 15. listopada, a radove trenutno izvode njegovi podizvođači. Investitor radova na papiru je gospođica Mia Rešetar, ali sve vodi njen otac Mario Rešetar – zaključio je Šanta. 


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube