VIJESTI
24.06.2019 u 09:15

Znanstveni rad dr. Stjepana Srhoja objavljen u časopisu Small Business Economics

Znanstveno istraživanje „Bidding against the odds? The impact evaluation of grants for young micro and small firms during the recession“ autora Stjepana Srhoja s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, te Bruna Škrinjarića i Sonje Radas s Ekonomskog instituta Zagreb objavljeno je u časopisu Small Business Economics. 


komentara  0

Članak se može pročitati ovdje.

Časopis ima IF - čimbenik odjeka 3. 555 za 2018. godinu, te je rangiran kao 38. od 363 časopisa u kategoriji „Economics“ u WOS bazi časopisa.

Važnost ovoga istraživanja ogleda se u detaljnoj evaluaciji utjecaja javnog novca na primjeru bespovratnih sredstava dodijeljenih mladim privatnim poduzećima. Istraživanje je u domeni javnih ekonomskih politika iznimno relevantno jer prati temeljni postulat Europske komisije – donošenje politika temeljem dokaza (engl. evidence based policy making). Članak suvremenim mikroekonometrijskim metodama uspoređuje uspješnost poslovanja onih poduzeća koja su primila bespovratna sredstva sa sličnom skupinom poduzeća bez te potpore -  kako bi se procijenio doprinos takvih sredstava u preživljavanju poduzeća, njihovu rastu i  pristupu bankovnim kreditima.

Sažetak rada:

Evaluacije utjecaja bespovratnih sredstava za poslovni razvoj mladih poduzeća zanemarene su u literaturi. Dok je većina istraživanja usmjerena na utjecaj potpora za istraživanje i razvoj, potencijalno veći broj mladih poduzeća mogao bi osjetiti korist od potpora koje potiču aktivnosti poslovnog razvoja. U članku se procjenjuje utjecaj malih potpora za poslovni razvoj na preživljavanje mladih poduzeća, kao i njihov rast prihoda, rast zaposlenosti i pristup bankovnim kreditima. Ova tema proučava se u kontekstu duge recesije u Republici Hrvatskoj (od 2009. do 2014.). Rezultati pokazuju pozitivan utjecaj bespovratnih sredstava na preživljavanje mladih poduzeća i stjecanje dugoročnih bankovnih kredita, ali pritom nije utvrđen pozitivan utjecaj na rast prihoda i zaposlenih. Pokazalo se da su bespovratna sredstva bila najuspješnija za najmlađa poduzeća.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube