VIJESTI
23.07.2019 u 08:00

ŽIVOT UZ GRANICU: tražimo li previše ako samo želimo doći do svojih domova na Gornjem Brgatu?

Izgradnjom novog Graničnog prijelaza koji je pomaknut u unutrašnjost teritorija Republike Hrvatske, onemogućen je normalan život stanovnicima u njegovoj blizini, zbog svakodnevnih gužvi koje su se i prije stvarale, a naročito sada nakon što je izgrađen novi GP. Ogromne gužve su svakodnevni izvor frustracija stanovnika još uvijek hrvatskog teritorija koji su onemogućeni nakon posla doći do vlastitih domova, a ako i kada i dođu, na njihovim parkirališnim mjestima se nalaze nepropisno parkirani automobili BiH registracijskih oznaka koji pripadaju stanovnicima Ivanice i Trebinja koji obavljaju sezonske poslove u Dubrovniku. Hoće li nas itko zaštititi i omogućiti nam ustavno pravo na nepovredivost doma, pitaju duboko frustrirani onim što svakodnevno doživljavaju u životu uz granicu. 


komentara  2

A, samo i jedino želimo doći doma nakon posla...

Ustav Republike Hrvatske, članak 32: Svatko tko se zakonito nalazi na teritoriju Republike Hrvatske ima pravo slobodno se kretati i birati boravište.

Članak 34: Dom je nepovrediv.

Očito se ova dva članka Ustava RH ne odnose na stanovnike mjesta Gornji Brgat, a naročito ne na one koji žive blizu graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, žale nam se stanovnici kojima život u blizini granice postaje neizdržljiv. I to, ne samo zbog gužvi i kolona u kojima strpljivo moraju voziti kako bi došli do svojih domova, nego i svih onih problema na koje nailaze kada već stignu. A u vlastitim dvorištima i njihovim okućnicama za njihova vozila - nema mjesta! 

Na njihovim parkirališnim mjestima se svakodnevno nalaze nepropisno parkirani automobili BiH registracijskih oznaka koji pripadaju stanovnicima Ivanice i Trebinja koji obavljaju sezonske poslove u Dubrovniku, te ih tu ostavljaju dok se ne vrate.

Oni koji su trebali biti glasni i stopirati pomicanje Graničnog prijelaza s mjesta na kojem je donedavno bio, nisu učinili ništa da bi zaštitili stanovnike svoje općine Župa dubravačka jer se oni ne trebaju živcirati kako da dođu do svog doma nakon posla jer uživaju u tišini svojih sigurnih stolica od 2005. godine, ogorčeno nam kažu. A da ne govorimo o svim "torturama" koje smo prošli dok se gradio granični prijelaz, dok se miniralo i treslo sve oko nas, dodaju.

Naša Ustavna prava kao građana Republike Hrvatske su ozbiljno ugrožena i očekujemo da oni koji trebaju i na nas pogled svoj obrate. Naš je život postao noćna mora, poručuju.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube