VIJESTI
18.09.2019 u 18:03

IZVOĐENJEM RADOVA DO NOVIH OTKRIĆA Stradun je nekad bio popločan opekom, složenom u "riblju kost"

OTKRIĆE KOJE BACA NOVE SVIJETLO NA IZGLED GRADA Stradun je nekad bio popločan opekom, složenom u "riblju kost".


komentara  0

Tijekom zamjene pločnika kraj Orlandovog stupa evidentirano je 31 polje od opeke, a sam pločnik slagan je u obliku riblje kosti. Iako točna godina ovoga popločavanja nije poznata vjeruje se da je izvedeno nakon gradske odluke iz 1360. godine. Dakle otkriveni pločnik postavljen je u periodu od 14. do 19. stoljeća, kad je Stradun za vrijeme Austro-Ugarske popločan kamenom. 

Nije poznato odakle potiču opeke koje su Dubrovčani koristili za popločavanje ulica, no kako stoji u objavi na Facebook stranici Heritage_zupadubrovacka Dubrovčani su opeku proizvodili u Kuparima. Veći dio su izvozili, a svoje su potrebe ostavljali tri tisuće komada. Drvo potrebno za proizvodnju dovozili su s Mljeta, a u slučaju manjka opeka se uvozila s Apeninskog poluotoka.

Podsjetimo, sanacija pločnika ispred crkve sv. Vlaha započela je u rujna, a radovi bi trebali biti završeni unutar 90 dana. Cilj je čuvanje zdravog kamena, te skidanje nečistoća. Vrijednost investicije iznosi 845 312 kuna. Pločnik sanira tvrtka Građevinar Quelin d.d., stručni nadzor radova povjeren je dipl.ing. arh. Andriji Tolju, dok radovima koordinira Zavod za obnovu Dubrovnika. 


dubrovniknet team/Izvor: Heritgae_zupadubrovackaFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube