VIJESTI
09.12.2019 u 10:35

UGOVOR VRIJEDAN 28 MILIJUNA KUNA Orašac do 2022. dobiva sustav vodoopskrbe i odvodnje

 - Projekt vodoopskrbe i odvodnje Orašca vrijedan je nepunih 28 milijuna kuna, a uključuje rekonstrukciju svih postojećih cjevovoda vodoopskrbe Zatona i Orašca. Od spomenutog iznosa 7 milijuna kuna utrošit će se na sustav vodoopskrbe, dok će se preostalih 20 utrošiti na sustav odvodnje. Nadam se da ćemo projekt uspješno realizirati kroz dvije ipo godine. Nadam se da će izvođač biti brz i učinkovit. Kao i svi veliki infrastrukturni projekt i ovaj će zahtijevati određenu dozu strpljenja lokalnog stanovništva – kazao je prilikom potpisivanje ugovora predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić. Ispred izvođača projekta, Dubrovnik cesta. ovaj vrijedan ugovor potpisao je Roberto Krile, a potpisivanju je nazočio je gradonačelnik Mato Franković, te zamjenica Orlanda Tokić. 


komentara  0

 - Danas potpisujemo ugovor za izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca. Iza naše tvrtke je uspješna poslovna godina. Ponovno bi istaknuo završetak uređaja za pročišćavanje pitke vode. Proteklo je par mjeseci i imam dojam da se taj projekt uzima zdravo za gotovo. Radi se najvažnijem  infrastrukturnom projektu u povijesti Grada Dubrovnika. Tijekom ove godine realizirali smo brojne projekte vode i odvodnje, a posebno bi istaknuo dovođenje vode u Dračevo selo, realizirali smo i nebrojene investicije u povijesnoj jezgri, gdje je Vodovod prepoznat kao tvrtka koja brine o baštini Grada Dubrovnika, a ovih dana očekujemo ishođenje uporabne dozvole za vodoopskrbu Majkova. Tehnički pregled smo prošli – kazao je uvodno predsjednik Uprave Vodovoda, Lukša Matušić.

- Projekt vodoopskrbe i odvodnje Orašca vrijedan je nepunih 28 milijuna kuna, a uključuje rekonstrukciju svih postojećih cjevovoda vodoopskrbe Zatona i Orašca. Od spomenutog iznosa 7 milijuna kuna utrošit će se na sustav vodoopskrbe, dok će se preostalih 20 utrošiti na sustav odvodnje. Nadam se da ćemo projekt uspješno realizirati kroz dvije godine. Nadam se da će izvođač biti brz i učinkovit. Kao i svi veliki infrastrukturni projekt i ovaj će zahtijevati određenu dozu strpljenja lokalnog stanovništva – zaključio je Matušić.

- Nakon završetka projekta pročistača, na red su stigli projekti kapitalnih ulaganja na području Grada Dubrovnika. Podsjećam da Grad Dubrovnik ne posjeduje 70 posto kanalizacijske mreže. Upravo zbog toga smo ušli u ovaj investicijski ciklus. Započinjemo s Orašcom i izgradnjom kanalizacijske mreže duge 10 kilometara, a istovremeno će se izgraditi i vodoopskrbi sustav dug 4 kilometra. I jedno i drugo je za stanovnike Orašca Iznimno bitno. Često znamo istaknuti kako nam je jedan od prioriteta čisto more, a da bi to ostvarili moramo izgrađivati kanalizacijsku mreže. Postojeći sustav počiva na septičkim jamama, što nije ono čemu težimo. Zahvaljujemo Vodovodu na uredno provedenom postupku i javnim nabavama. Prema očekivanja, radovi će započeti u siječnju, a od Dubrovnik cesta očekujemo uredno ispunjenje rokova i visoki angažman – zaključio je gradonačelnik Franković te pozvao još jednom stanovnike Orašca na strpljenje.

Okupljenima se ispred izvođača radova Dubrovnik cesta, obratio Roberto Krile koji je istaknuo da se ovim projektom nastavlja uspješna suradnja ove dvije tvrtke.

-  Kao županijska tvrtka trudio se dati obol izgradnji infrastrukture na području Grada Dubrovnika. Ugovor je kako ste već čuli, vrijedan 28 milijuna kuna i sukladno tome ćemo naše, ali i resurse naših kooperanata usmjeriti ka izvedbi ovog projekta. Ne bi trebalo biti problema sa završetkom radova u zadanom roku, ali u svakom projektu smo naišli na niz problema na terenu, pa vjerujemo da će isto biti i ovdje, ali i da ćemo znati adekvatno odgovoriti na sve izazove. Naglasak ćemo staviti na kvalitetu izvedbe radova i poštivanje rokova. Podcrtat ću i suradnju s lokalnim stanovništvom te se unaprijed ispričavam zbog svih problema koji će nastati. Potrudit ćemo se da diskomod stanovništava bude što manji.

Predsjednik Uprave Vodovoda osvrnuo se i na pitanje priključenja objekata na ovaj sustav.

-  U protekle dvije godine uložili smo puno napora, a za primjer ću uzeti Zaton, gdje smo u suradnji s mjesnim odborom, veliki broj objekata oko Palate priključili na sustav odvodnje,  a nakon izgradnje crpne stanice Bunica. Paralelno s izgradnjom sustava Orašac građani će podnositi zahtjeve i uredno će se prikopčavati na sustav. Tvrdi da se to neće prepustiti slučaju. Građani će putem Vodovoda, Grada Dubrovnika, ali i medija biti pozvani da se priključe na komunalnu infrastrukturu.
Gradonačelnik Franković osvrnuo se danas i na potpisivanje ugovora o Aglomeraciji Dubrovnik.

- Projekt nije u isključivoj nadležnosti Vodovoda Dubrovnik, već sve skupa mora ići u Bruxelles. Tržište je jasno pokazalo da je došlo do korekcije cijena, a po tome su Hrvatske vode uskladile vrijednost projekata, a vrijednost Aglomeracije se povećala. Vrijednost projekta tako sam iznosi 740 milijuna kuna plus PDV. S obzirom na to da je projekt premašio iznos od 700 milijuna kuna, Hrvatske vode nisu jedine koje njime upravljaju, sve skupa ide pred Europsku komisiju. Naša zajednička procjena je da bi do sv. Vlaha mogli dobiti zeleno svijetlo.  Prethodno smo dobili odobrenja od Hrvatskih voda, resornog ministarstva, kao i svih potrebnih institucija, a pozitivno mišljenje dao je i JASPERS. Posljednja faza je Europska komisija. Proces može trajati i do šest mjeseci, no mi imamo obećanja da će se sve završiti i ranije. Proces Aglomeracije nije zaustavljen. Krenuli smo s prvim natječajima, tako da će oni ići jedan po jedan, a mi ćemo u 2020., potpisati taj iznimno vrijedan projekt. Vodovod Dubrovnik je završio svoj dio posla, dobivena je većina lokacijski, a kreće s dobivanje građevinskih dozvola. Ovo je velika stvar za Grad Dubrovnik – zaključio je gradonačelnik  te dodao kako vjeruje da neće biti problema s priključenjem objekata u Orašcu jer stanovnici kao svoj glavni problem ističu upravo nedostatak infrastrukture.  


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube