LIFESTYLE
12.04.2011 u 14:18

muzejska radionica za osnovnoškolce
Mustra s penganih jaja na glini

Povodom predstojećeg blagdana Uskrsa i edukativnih radionica na temu „Dodir" u sklopu proslave Dana muzeja, Etnografski muzej Dubrovačkih muzeja danas je u žitnici Rupe organizirao edukativnu radionicu „Apliciranje tradicionalnih mustra s penganih jaja na glinu". Učenici 4. a i 4. b razreda osnovne škole Marin Getaldić- Centar su engobama oslikavali vrćene glinene tanjure i zdjelice, i gravirali mustre na sirovu glinu.


komentara  0

Prilikom ukrašavanja gline, vjerno su preslikavane tradicionalne mustre koje se inače koriste prilikom penganja jaja u Dubrovačkom primorju, a kojima je radionica inspirirana.


Običaj ukrašavanja jaja za Uskrs karakterističan je za Gornja sela i Slansko primorje te sela Visočani i Smokovljani u Stonskom primorju. Radi se o tehnici batik, a geometrijski i vegetabilni ornamenti nanose se glavičastom iglicom - baturačum natopljenom u vreli vosak.

Radionica za učenike organizirana je pod vodstvom kustosice Barbare Zec, dok je preparatorica Marija Vraničić pokazala kako se tradicionalno pengaju jaja. Praktičan dio apliciranja mustri na glinu odvijao se uz pomoć keramičarke Anamarije Bezek.

Glinenim radovima predstoji sušenje, pečenje i glaziranje, nakon čega će biti organiziran drugi dio radionice, koji će uključivati i prigodnu izložbu dječjih radova.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube