LIFESTYLE
25.06.2013 u 17:29

ČILIPI
FOTO: Zavičajni muzej: riznica konavoskog etnološkog blaga

Malo tko od brojnih turista nakon uživanja u nastupu KUD-a Čilipi, na mjesnom trgu pred crkvom sv Nikole, može odoljeti a da ne posjeti obližnji Zavičajni muzej Konavala. Smješten je u centru Čilipa u velikoj kamenoj kući sagrađenoj 1909. godine koja je bila štedionica, kulturni dom i prostor u kojemu su se odvijala javna zbivanja ovog i okolnih konavoskih mjesta.


komentara  0

Muzej je osnovan 1974. godine kao Zavičajna kuća Konavala u čijem je prostoru bio predstavljen izgled konavoske kuće s kraja 19. stoljeća: komin-kuhinja, kamara i sala na (gornjemu) podu. U zgradi nekadašnje „seoske blagajne“ prikupljen je i izložen etnološki fundus Konavala; muška i ženska narodna nošnja, tkanja i vezenine, uporabni predmeti i namještaj iz tog doba…

Zgrada Muzeja spaljena je kao i sve kuće u centru Čilipa u ratnoj agresiji na Konavle 6. i 7. listopada 1991. godine. No, pretpostavljajući što bi se moglo dogoditi u ljeto i jesen '91 muzejski su predmeti, arhiv mjesne škole i župnog ureda, misno ruho, srebreni oltarni svijećnjaci… uoči početka napada na Konavle „evakuirani“, odnosno smješteni u relativno siguran i očišćen prostor cisterne-gustijerne u samoj zgradi Muzeja.

Nakon paleža Čilipa „oslobodioci“ juga Hrvatske uspjeli su doznati gdje su Konavljani „sakrili blago“. Poput mnoštva drugih stvari, primjerice, opreme iz Zračne luke Dubrovnik, pod firmom „ratnog plijena“ htjeli su to blago odvesti preko Debelog brijega u Crnu Goru. Tim zamislima, unatoč agresorskom okruženju, suprostavili su se mještani Čilipa Pero Novaković i Ivo Kravić koji je, stjecajem okolnosti, od prije rata poznavao jednog od visokorangiranih oficira JNA iz „Komande mjesta Gruda“. Uspio ga je uvjeriti kako je riječ o tradicijskom blagu, i 23. listopada obavljena je „primopredaja eksponata pronađenih u mjesnom muzeju Čilipi“. Muzejski eksponati su zatim prevezeni u Cavtat gdje su u zgradi tamošnjeg mjesnog odbora pohranjeni dočekali oslobođenje Konavala u listopadu 1992. godine.

U sklopu projekta obnove Konavala u poslijeratnom razdoblju postupno je obnavljana i zgrada muzeja u Čilipima. Godine 2003. postavljena je izložba s izborom iz sačuvanog fundusa te predmeta otkupljenih i doniranih muzeju u poslijeratnom razdoblju, kaže voditeljica Muzeja i galerija Konavala Marina Desin. Potpunom obnovom muzejske zgrade, što su pripomogli Općine Konavle i Ministarstvo kulture, u svibnju 2007. godine, te stalnim postavom etnološke građe Zavičajni muzej u Čilipima postao je dostupan javnosti.

Zbirka Zavičajnog muzeja Konavala danas sadrži oko 500 eksponata među kojima su izložene najkvalitetnije ženske i muške narodnje nošnje, vezenine i ostalo tekstilno rukotvorstvo, nakit, oružje, glazbala, namještaj kao i niz uporabnih predmeta.
Godišnje kroz muzejske prostore prođe oko 15-tak tisuća posjetitelja, napominje Marina Desin, dodajući kako među ljudima sa svih strana svijeta nema ravnodušnih prema ženskoj narodnoj nošnji kao „najizrazitijem primjeru tekstilnog rukotvorstva“ konavoskog kraja. Te izloške prate vrlo zanimljive fotografije i originalne slike Vlaha Bukovca i Josipa Lalića s kraja 19. i početka 20. stoljeća, kao i brojni tematski raspoređeni ukrasni i uporabni dijelovi svilenih vezenina i vunenog tkanja.

Turiste, osobito dame iz niza zemalja diljem svijeta oduševljava konavoski vez koji je poznat po svom istaknutom koloritu, po profinjenom efektu koji stvara svileni konac, po savršenoj izvedbi koja ne dopušta greške. Do današnjih dana ovaj vez u svojim prežicima i aktivnoj upotrebi nosi sve slojeve kulturnog i umjetničkog rukotvorstva regije u kojoj je ponikao, ističe Marina Desin.

Veliku pozornost brojnih posjetitelja izaziva zbirka vezenina Vezilačke udruge Jelke Miš (1875.-1956.) koja je izložena na katu Zavičajnog muzeja. U zbirci je više od tisuću različitih uzoraka vezova s područja cijele bivše Jugoslavije te brojnih uporabnih i dekorativnih tekstilnih predmeta s temom konavoskog veza poput stolnjaka, salveta, miljeja, kušina, koltrina, takujina…

Spomenutu Vezilačku udrugu koja je u Cavtatu djelovala od 1922. do 1946. godine osnovala je učiteljica Jelka Miš, zaljubljenica u folklor i narodno tekstilno umijeće, kaže Marina Desin. Udruga je okupljala mlade djevojke iz Cavtata i Konavala koje su bile vješte vezilje. Kroz Udrugu su stekle opće obrazovanje i ostvarivale prihod od prodaje vezenina pa su tako osnovale i registriranu fundaciju s pravnim statusom i imovinom. Bila je to prva i jedina ženska Udruga koja je sakupila i otela zaboravu narodno blago i nošnju. Istodobno je djelovala edukativno i prema originalnim uzorcima je proizvela, najljepši, a po kvaliteti i likovnosti izrade nenadmašni suvenir kao umjetničko djelo, rekla nam je voditeljica Muzeja i galerija Konavala Marina Desin.                                                                   
     

 


Luko BrailoFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube