LIFESTYLE
07.03.2018 u 11:02

Stijepo Brbora: snimali smo i u Pravoslavnoj crkvi, mislio sam da postoje odobrenja

Nakon što su fotografije nagog ženskog tijela u dubrovačkim crkvama i palačama izazvale zgražanje dijela javnosti, no i najavu tužbe iz Dubrovačke biskupije, za izjavu o snimanju koje je uzburkalo duhove pitali smo fotografa Stijepa Brboru te "glavnu" glumicu filma beogradsku novinarku i spisateljicu Vesnu Knežević Ćosić. Brbora kaže kako je on bio samo statist u filmu, a Knežević Ćosić kako je njena uloga u filmu prikaz Držićeve Laure kao slobodne žene. Najava tužbe je iznenadila, no nije htjela komentirati ništa prije konzultacija s odvjetnicima.


komentara  2

"Film je snimala ekipa s berlinske filmske akademije (Deutche Film und Fernsehakademie Berlin). Oni su došli sa svim papirima s Akademije, a koliko ja znam imali su dozvole, ja sam u tom dokumentarcu samo statist", izjavio je Brbora za Dubrovniknet.

Glavna glumica, Vesna Knežević Ćosić, 64-godišnja novinarka i spisateljica iz Srbije, nam je rekla kako je namjera ovog snimanja bila prikazati Držićevu Lauru (kurtizanu iz Dunda Maroja) kao jednu slobodnu suvremenu ženu, a o ostalim aspektima snimanja nije htjela davati izjave. S njom smo se čuli uoči njezinog ukrcaja na let za Beograd, pa se veza prekinula.

Stijepo Brbora pak kaže da je uloga umjetnosti preispitivati stvari u društvu te da je i ovo snimanje svojevrstan bunt, a može se protumačiti na različite načine.

"Bavim se erotskom fotografijom, no do sad nisam, i bez dozvole nikad ne bih, snimao u crkvama. Osim u Jezuita snimali smo i u dubrovačkoj pravoslavnoj crkvi. Za snimanje smo imali usmeno dopuštenje, ali bio sam uvjeren da su organizatori snimanja sve dozvole dobili unaprijed", zaključio je Brbora.

Dokumentarac se snimao u već spomenutim dubrovačkim crkvama, na zidinama u Sponzi...

Je li ekipa ovog filma imala usmenu dozvolu za snimanje, jesu li oni koji su im je, navodno, dali znali kakvi će se kadrovi snimati? Je li riječ o umjetničkoj provokaciji, samoreklami filma i njegovih protagonista... Pitanja su koja ostaju predmet nagađanja.

No činjenica da Dubrovnik treba jedan jedinstveni pravilnik i cjenik snimanja i fotografiranja, kao i povjerenstvo koje će davati odobrenja za ista, nakon ovog slučaja, svima je jasna. 


K.Fiorović/FOTO: FacebookFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube