LIFESTYLE
16.02.2019 u 13:11

PREDSTAVLJAMO: skladatelj i saksofonist Ivan Bonačić uglazbio je oblake iznad Lapada

- Lapad stvarno ima neku drugačiju energiju od ostatka grada činilo mi se živeći tamo tijekom ljeta da bi stvarno trebalo pokušati uglazbiti nijanse tih vizura koje svakodnevno previdimo, kaže mladi dubrovački skladatelj Ivan Bonačić, čija je skladba „Clouds Over Lapad“ odabrana na natječaju Jazz orkestra HRT-a, a izvest će se kao dio ciklusa „Nove skladbe“. Uz majku pjevačicu, oca i brata bubnjare, Ivan je završio osnovnu i srednju glazbenu školu u Gradu, a već s 14 godina je počeo svirati u bendu. Iako je slušao i oduševljavao se raznim bendovima i izvođačima, fascinacija jazzom je prevladala. Studirao je jazz na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu, a posljednjih pet godina živi, svira i sklada na relaciji Zagreb – Dubrovnik. Upoznajte Ivana, našeg sugrađanina, koji je imao hrabrosti slijediti svoj san, posvetiti se glazbi i od nje i s njom živjeti.


komentara  0

- Otkad znam za sebe okružen sam glazbom. Moja majka Goge Bonačić pjeva u klapi Ragusa, jednoj od najdugovječnijih dubrovačkih klapa. Otac je do kraja osamdesetih svirao bubnjeve u raznim dubrovačkim bendovima. Stariji brat Vlaho također je bubnjar, a on me uveo u prvi bend „D'Berdo“, kad sam imao tek četrnaest godina. Najstariji član obitelji, naša baka Anka godinama je pjevala u raznim dubrovačkim crkvenim zborovima. Istraživanje glazbenog materijala, kojeg smo imali kod kuće, počelo je već u mladim danima preko kazeta i vinil ploča.

Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje Ivan je završio u Dubrovniku.

Glazbeno obrazovanje sam započeo u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića gdje sam u osnovnoj školi učio svirati klarinet. Srednju školu upisao sam i maturirao kao saksofonist, prvi u povijesti škole. Tijekom osnovnog obrazovanja, negdje s 10 godina, otkrio sam neponovljivog Charlie Parkera koji me u tim formativnim godinama zaokupio svojom glazbom i fascinirao jazzom. Uz cijeli splet okolnosti koje su dopustile da postanem saksofonist bila je potrebna i velika doza tvrdoglavosti. Mislim da je, što se tiče Dubrovnika, na moje stvaranje i bavljenje glazbom, najviše utjecalo članstvo u udruzi mladih Orlando. Kroz jedan dugi period veliki broj glazbenika je prošao kroz prostore te udruge, mnogo se glazbe tamo stvorilo, mnogo prijateljstava.

Mnogi „klasični“ glazbenici često ne slušaju nikakve druge vrste glazbe, ali Ivana je interesiralo sve od rocka, jazza, romske glazbe…Tko ga je „oborio s nogu“?

- Oduvijek sam, čini se, imao jedan kompulzivni impuls za otkrivanjem nove i različite glazbe. Slušao sam sve što me privlačilo. Najranija sjećanja vežem uz Beatlese, Stevie Wondera i Ray Charlesa. Vjerojatno zbog cijelog glazbenog okruženja i odrastanja. Kao dijete sam istovremeno slušao Charlie Parkera i ostale pripadnike be-bop ere, bend Chicago, romsku glazbu, Iron Maiden, Led Zeppelin, Stevie Wondera, Bill Withersa i zapravo sve što me zanimalo i do čega sam mogao doći i u svakom trenutku mog glazbenog odrastanja je postojao netko tko me glazbom „oborio sa nogu“. To nije prestalo ni danas. U arhivi imam preko dvije tisuće albuma glazbe koje sam preslušao, neke i po nekoliko puta.

Nakon osnovne i srednje škole Ivan fasciniran jazzom odlučuje upisati studij u Grazu.

- Već krajem osnovne škole stvorio sam afinitet za jazz glazbu i jednostavno se nisam vidio u budućnosti kao klasični saksofonist. Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu slovi za jedno od prvih sveučilišta u Europi na kojemu se moglo studirati i jazz glazbu te uz izvrsni kadar profesora i kvalitetni kurikulum, bilo je logično nastaviti tamo svoje školovanje. No trebalo je proći i prijemni ispit. U sklopu akademije imali smo priliku upoznati i učiti od uistinu velikana svjetske jazz scene, ponekad i zasvirati uz njih, a događaj iz tog perioda koji bih izdvojio je koncert jazz orkestra akademije uz koji su nastupili Steve Swallow i Carla Bley.

Osam godina svirao je s Valetudom.

- Do suradnje sa Valetudom je došlo prije četrnaest godina, a za to je opet bio zaslužan moj brat Vlaho. To je bio drugačiji pristup nego u prošlim bendovskim situacijama jer se radilo na autorskim skladbama. Puni energije i ideja u prostoru za vježbanje svirali smo pjesme, istraživali što zvuči dobro i što ne. 

Skladati je počeo još u djetinjstvu.

- Mogao bih reći da sam se kao dijete igrao i još na blok flauti zapisivao neke melodijice u kajdanku i davao im neka imena, ali zapravo moje ozbiljno bavljenje skladanjem je počelo tijekom studija. Na nagovor prijatelja i bubnjara Alana Polzera, koji je također studirao u Grazu, počeo sam pisati negdje na drugoj godini. Prvu skladbu koju sam napisao za jazz kvartet nazvao sam „Danče“, a ta skladba je na neki način reminiscencija i lajtmotiv tog ljeta.

Za napisati skladbu potrebna je ideja, motiv, nešto oko čega se može graditi. U većini slučajeva postoji neka melodija koja mi se „vrti po glavi“ i onda sjednem za klavir i istražujem koji akordi i koje boje zvuka mogu najbolje okarakterizirati ono što osjećam i čujem za tu skladbu. Nekad se dogodi da napišem nešto u jedan dan, a nekad radim na tome neko vrijeme. Sve ovisi o samoj skladbi i aranžmanu. Proces pisanja je divan, ali ipak je najljepše donijeti skladbu po prvi puta na probu i čuti kako kolege reagiraju, osjećaju i sviraju nešto novo.

2017. snimio je  i izdao svoj prvi autorski album, koji je dobio dobre kritike i lijep odaziv publike. Album nosi ime morskog čudovišta, a što je taj prvi nosač zvuka značio za Ivana i njegovu daljnju karijeru?

- Ako se osvrnemo na to kako Carl Gustav Jung tumači snove, onda bi se, sanjati more, moglo definirati kao da smo na površini podsvijesti ili da ronimo u njoj. Naravno, naša je podsvijest je nešto što treba istraživati, a Kraken je zapravo ono što postoji u nama, ono neko čudovište koje je potrebno svaki put iznova pobijediti i koje nas u istom trenutku čini jakima i slabima. Pozvati Krakena u ovom slučaju znači suočiti se sa samim sobom, dati se iskreno, isprovocirati ga na površinu. Mnogo je bilo previranja u nastajanju tog albuma, ali mi je drago da je moj prvi album ostvaren i to mogu najviše zahvaliti timu fantastičnih muzičara i prijatelja, Filipu Gavranoviću, Viktoru Lipiću, Adrianu Bernobiću i Robertu Nappholzu, bez čije nepokolebljive predanosti glazbi ovaj album ne bi imao tu potrebnu „kemiju“. Danijel Sikora iz Geenger Recordsa je uvelike pomogao da imamo službeno izdanje kao i vinil ploču. U profesionalnom smislu to je moj debitantski album i mnogo sam naučio iz cijelog procesa stvaranja i spreman sam za sljedeći. Album možete poslušati ovdje.

Skladba „Clouds Over Lapad“ na nedavnom natječaju Jazz orkestra HRT-a odabrana kao jedna od sedam, koje će ovaj orkestar izvesti i koje bi trebale postati dio njihovog stalnog repertoara. To je veliki uspjeh s obzirom na brojnu konkurenciju, a o ovoj skladbi Ivan kaže.

- Pored toga što Lapad stvarno ima neku drugačiju energiju od ostatka grada, činilo mi se, živeći tamo tijekom ljeta, da bi stvarno trebalo pokušati uglazbiti nijanse tih vizura koje svakodnevno previdimo. Također želio sam izbjeći floskulu da se o Dubrovniku uglavnom pjeva i opisuje grad u zidinama.

Na čemu trenutno radi i kad ga možemo slušati u Dubrovniku?

- Konstantno radim na novim skladbama i aranžmanima, zvuku saksofona. Zapravo dobar dio vremena provodim radeći na stvarima koje bi ljudi iz druge branše obilježili kao nešto apstraktno, ali i to je dio života glazbenika. Trenutno pripremam nastup s kvartetom u Zadru 27.veljače, a već 6. ožujka nastupam uz Jazz orkestar HRT-a povodom njihovog ciklusa „Nove“ skladbe gdje će premijerno biti izveden aranžman za „Clouds Over Lapad“.  Sljedeći nastup u Dubrovniku će biti u prvoj polovici svibnja te će održati u prostorijama udruge mladih Orlando .


Katarina Fiorović/FOTO: Vedran LeviFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube