LIFESTYLE
31.12.2019 u 16:31

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: kokosov maslac u prehrani i kozmetici

Većina ljudi nije čula za kokosov maslac, no čuli su za kokosovo ulje. Za razliku od kokosovog ulja koji se dobiva ekstrakcijom iz kokosa, kokosov maslac se izrađuje od mesa kokosa i uključuje komadiće kokosa.

Kokosov maslac uz ostale proizvode od kokosa postaje sve popularniji na tržištu te se sve više koristi kako u prehrani, tako i u kozmetici. Dobar je izvor zdravih masti, a čest je sastojak čokolade. Dobiva se iz kokosove pulpe i blijedožute je boje, a možete ga napraviti i kod kuće od kokosovog brašna.


komentara  0

Kokosov maslac – svojstva

Kokosov maslac se dobiva prerađivanjem unutrašnjosti kokosa, odnosno bijelog kokosovog “mesa”. Kokosovo ulje se dobiva hladnim prešanjem tog istog ulja i uvijek je u tekućem agregatnom stanju. S druge strane, kokosov maslac je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, a grijanjem se topi.

Kokosov maslac sadrži većinom zasićene masne kiseline, i to 10 grama po jušnoj žlici, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. Ista jušna žlica kokosovog maslaca sadrži 2 grama dijetalnih vlakana. U kosovom maslacu još ima: magnezija, željeza, kalija, nešto proteina.

Kokosov maslac u kozmetici
Najvažnija uporaba kokosovog maslaca je u njezi kože. Zbog toga što se topi na temperaturi naše kože, lako se nanosi i razmazuje.

Kokosov maslac se može koristiti na mnogo načina: losion za tijelo, pripravak za masiranje, uklanjač šminke, smirujući tretman za upaljenu kožu.

Ne postoji mnogo znanstvenih dokaza koji bi podupirali sve zdravstvene tvrdnje koje se vežu uz upotrebu kokosovog maslaca i ulja u kozmetici, poput tretiranja strija, akni i sličnog.

Pozitivna iskustva su stečena većinom iskustveno, ali kokosov maslac zasigurno djeluje njegujuće i omekšava kožu zbog visokog udjela masnih kiselina.

Pazite kod upotrebe kokosovog maslaca za njegu kože lica jer može djelovati komedogeno i začepiti pore. 

Kokosov maslac često se može naći u prodaji kao sredstvo za zaštitu prilikom sunčanja, najčešće u kombinaciji s mrkvom što daje lijep i brončani ten. Ipak, treba biti oprezan jer kokosov maslac ne štiti od štetnog UV zračenja!

Maslac možete koristiti i u liječenju suhe i ispucale kose, tako da ga nanesete na kosu prije pranja i ostavite da djeluje desetak minuta. Kosa će nakon ispiranja biti bujna, zdravija i sjajnija.

Kokosov maslac u prehrani
Kokosov maslac i ulje dobivaju se prešanjem kokosova ploda. Maslac se na temperaturi većoj od 25 stupnjeva topi i postaje ulje koje se može koristiti u pripremi jela kao zamjena za klasična ulja, primjerice u pripremi palačinki.

Kokosov maslac nosi visok udio zasićenih masnih kiselina zbog čega ga treba umjereno konzumirati kako bi se smanjio rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila. Maksimalan unos zasićenih masti dnevno iznosi od 16 do 22 g, što odgovara količini kokosovog maslaca od 2,5 žlice.

Neka istraživanja pokazuju da bi se zbog visoke koncentracije laurinske kiseline, koja je jedna od zasićenih masnih kiselina u kokosovom maslacu, čak mogla smanjiti koncentracija “lošeg” kolesterola u krvi, ali ova istraživanja nisu potpuna i nema ih mnogo.

Zbog izvrsnog okusa možete ga koristiti kao namaz za kruh, a najčešće se koristi u pripremi kolača i drugih slastica kao zamjena za uobičajeni maslac.

Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:
Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati


sponzorirani članakFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube