KULTURA
28.12.2010 u 12:09

„Stolna keramika u Dubrovniku – arheološki nalazi 14.- 17. st.“
FOTO: Izložba posvećena tragično preminulom Zdenku Žeravici

„Ovu izložbu otvaramo u tuzi jer nas je iznenada zauvijek napustio naš dragi kolega dr. Zdenko Žeravica, muzejski savjetnik u Arheološkom muzeju Dubrovačkih muzeja, koji je trebao i želio biti večeras s nama i koji je inače bio s nama stalno, prateći rad svojih mlađih kolega, prateći i veseleći se realizaciji ove večerašnje izložbe, koju mu zbog svega toga posvećujemo", riječi su ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać, koja je minutom šutnje otvorila izložbu stolne keramike autorice Ljiljane Kovačić.

komentara  0

Keramika, majolika i staklo pronađeni nakon potresa 1979.


Izložba pod nazivom „Stolna keramika u Dubrovniku - arheološki nalazi 14.-17. st.", predstavlja najznačajnije nalaze iz zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne keramike, majolike i stakla, koja broji nekoliko tisuća ulomaka nađenih arheološkim istraživanjima Muzeja u staroj gradskoj jezgri nakon potresa 1979. godine. Likovni postav ove izložbe, koja je naišla na vrlo veliki interes dubrovačke javnosti, osmislila je Ivona Michl, kustosica u Arheološkom muzeju Dubrovačkih muzeja. Glavnina izložaka pronađena je na tri lokaliteta - u vrtu osnovne škole, u tvrđavi Revelin i na Pustijerni. Najbrojniji i najraznovrsniji su primjerci obrtničkih radionica iz Veneta, Emilie-Romagne i Marche, a u manjem broju iz ostalih talijanskih područja, primjerice Toscane i Abruzza.


Uskoro i monografija


„Najbogatiji i stilski najraznovrsniji su nalazi 15., 16. i prve polovine 17. stoljeća, što je doba velikog gospodarskog uspona Dubrovačke Republike, koja teži da u graditeljstvu, umjetnosti i uopće u cjelini kulturnog stvaralaštva dostigne kvalitetne uzore moćnih država s kojima je bila povezana", rekla je autorica Liljana Kovačić i najavila i skori izlazak vrlo opsežne monografije na tu temu.


Još uvijek bez prostora za stalni postav

Ravnateljica Vilać na izložbi je poručila kako je žalosno da sa ovakvom arheološkom građom, koja svjedoči o značenju i veličini nekadašnje Dubrovačke Republike, još uvijek nemaju prostor za stalni postav, stoga su primorani povremeno je prezentirati javnosti.dubrovniknet team/N.V.K.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube