KULTURA
10.10.2017 u 14:01

OSVRT: "Neka ostane između nas" - tri umjetnice, tri žene, tri majke ... o ljubavi, strahovima i hrabrosti

U okviru godišnjeg rezidencijalnog programa Art radionice Lazareti, prošle je subote, 8.10. ponovno izveden (premijera je bila 7.1.2017. također u ARL-u) multimedijalni iskaz triju mladih umjetnica, pod naslovom Neka ostane između nas. Dramaturginja Ivana Đula, slikarica Lena Kramarić i plesačica Martina Tomić autorice su iskaza, svaka iz svog umjetničkog rakursa, koji se bavi temom majčinstva i umjetnosti, njihovog međusobnog preklapanja, nadopunjavanja i potencijalnog isključivanja.

Napisala: Petra JELAČA


komentara  0

Koliko je vremena dovoljno, ima li ga za dijete i za kreativnost, koliko se ženini majčinski i kreativni potencijali mogu uskladiti? 

Tema je to koja ne pogađa samo umjetnice, nego suvremene žene generalno, a ove potonje naročito s obzirom na razvoj feminističkih ideja oko raspodjele umjetničkih/ majčinskih energija, i činjenicu da se umjetnice koje odluče postati majke smatra barem poluotpisanima iz aktivnog prisutstva u umjetničkom životu. Da tome nije tako, odnosno o tome kako je to, pokazuje nam vješto dramaturški, režijski i koreografski vođen scenski iskaz, pun naoko jednostavnih tekstova o životu koji se multiplicirao, pa se moralo multiciplirati i vrijeme i ljubav, narasli su strahovi, ali i hrabrost.

Tekstovi su poetski slojeviti, kao i ples Martine Tomić, a nadasve platna Lene Kramarić. Na paravanu naslikano dječje igralište, puževi s krilima, kolači, vile i različiti instrumenti, svijet djevojčica i bajki ispod prvog nanosa boje vrlo suptilno otkriva mnoge probleme i zamke roditeljstva umjetnice, od dominantnog nedostatka vremena i prostora, sve do slikanja promjena koje je majčinstvo donijelo u njezin unutarnji svijet.

Problemi su poluizgovoreni, intimni, svedeni skoro na dimenzije dječje sobe, zbog emocija svojstvenih majčinstvu, ali i zbog kulturalnih okvira još uvijek naglašeno patrijarhalnog društva gdje o drugoj strani majčinstva nije pristojno govoriti, dok ga se u svijetu umjetnosti ne spominje previše. Nema ga jer kvari umjetnost, jede joj potrebno vrijeme i hranu, kažu neke. No neke koje su majke i u isto vrijeme stvaraju, ništa manje kvalitetno od mnogih kolega ne-roditelja sa zavidnim međunarodnim karijerama, pokazuju da ni jedna od dviju krajnosti nije u potpunosti točna, pa bi ih, ukoliko vrijeme i energije dopuste, zaista trebalo potaknuti i na malo dodutne produkcijsko-marketinške djelatnosti, da ovaj scenski iskaz, možda tek prvi na ovu temu, vidi puno više publike, i izvan Dubrovnika.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube