KULTURA
20.04.2009 u 15:33

Mikulići na turističkoj karti Konavala
Ilirska gomila atrakcija turistima

Konavosko selo Mikulići od ovoga je vikenda upisano u rutu turističkih obilazaka Konavala.

Nadomak crkve Svetoga Đurđa, na najvišoj točki sela, prigodno je otvoren obnovljeni povijesni lokalitet Ilirske gomile, jedne od najvećih u Konavlima.

Iliri naime nisu imali hramove, već su svoja vjerovanja štovali uz gomile i na vjetrometini. Vjera Ilira, koji su gomile poput ove u Mikulićima gradili prije više od dvije tisuće godina, svodila se na obožavanje prirodnih sila, a smatrali su da se božanska volja očituje u žuboru potoka i strujanju vjetra itd.


komentara  0

Svoje pokojnike Iliri su najčešće  sahranjivali u grobu obilježenim velikom gomilom kamenja koja je nabacana u obliku stoga stijena. Te, kasnije nazvane, gomile, grobovi su uglednih ljudi, poglavica rodova i plemena, njihovih obitelji. Običaj bacanja kamena na gomile koji su ilirska plemena po dužnosti obavljala, posebice na grobove svojih odličnika, možda je razlog veličine ovih kamenih gomila. Veličina gomile je jednaka brojnosti roda ili plemena, pa tako najveće gomile u promjeru imaju 40 metara, a visina im je katkad iznad 10 metara. Ova u Mikulićima visoka je oko 7 metara. Gomile su postavljane na otvorenim predjelima, okrenutim suncu ili šumama, gdje su Iliri imali svoja pobožna mjesta za prinošenje žrtava božanstvima ili za plemensko zborovanje, suđenje i vračanje.

Konavoski lokalitet kojeg su Iliri štovali prije više od dvijetisuće godina na otvorenju su organizirano obišli i turisti iz cavtatskih hotela, ali i  županijski i općinski čelnici županica Mira Buconić i načelnik konavoske općine Luka Korda. Prigodnim riječima obratio se i predsjednik Mjesnog odbora Mikulići Pero Kušelj izrazivši zadovoljstvo što je obnovom Ilirske gomile Konavle dobilo još jednu turističku atrakciju, a sve u sklopu inicijative Ministarstva turizma na planu razvoja ruralnog turizma u Konavlima.

 

 

Dubrovniknet team


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube