KULTURA
25.08.2019 u 11:29

Grand prix Milki Podrug Kokotović, Orlando u rukama Doris Šarić Kukuljice, Luke Šulića i Aljoše Jurinića

"Orlanda" za najbolju ulogu ostvarenu u dramskom programu 70. Dubrovačkih ljetnih igara dobila je Doris Šarić Kukuljica za ulogu Mare u predstavi "Geranium",  u glazbenom dijelu programa dobitnici su violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić. Grand prix Orlando za sve briljantne uloge i doprinos Dubrovačkim ljetnim igrama kroz 60 godina svog osebujnog glumačkog rada dobila je velika Milka Podrug Kokotović. Nagrade Orlando dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija. 


komentara  0

Ocjenivački sud za glazbu, u sastavu Matija Novaković, Diana Hilje i Maroje Brčić, jednoglasno je odlučio nagradu Orlando za najvrjednije umjetničke dosege u glazbenom programu jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeliti Luki Šuliću i Aljoši Juriniću za koncert održan u atriju Kneževa dvora 22. kolovoza, a u obrazloženju stoji da su umjetnici svirali tehnički savršeno, tonski besprijekorno, prijateljski se međusobno instrumentima razgovarali, a da se pri tom nisu nadmetali.  Mnogobrojna publika duboko uvučena u nestvarni glazbeni trenutak na kraju je gromoglasno i s ovacijama  slavila glazbu i izvođače te izmamila dva dodatka. „Za pretpostaviti je da će ova dubrovačka nagrada Orlando u narednom razdoblju biti novi poticaj za uzlet dua Šulić i Jurinić, kako u njihovim zajedničkim komornim projektima, tako i u već svjetski ostvarenim solističkim karijerama. Dubrovnik ih, naravno, rado i s nestrpljenjem očekuje ponovo“, kazao je predsjednik ovog ocjenivačkog suda Matija Novaković. Nagradu je primio Aljoša Jurinić te otac Luke Šulića, Božo Šulić, zbog spriječenosti umjetnika.

Nagrada Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu ovogodišnjih Igara dodijeljena je Doris Šarić Kukuljici za ulogu Mare u predstavi Geranium Iva Vojnovića u režiji Marine Pejnović i dramatizaciji Ivana Penovića i redateljice predstave. U obrazloženju koji potpisuju Paolo Tišljarić - predsjednik, te Petra Jelača i Perica Martinović – članice Ocjenivačkog suda za dramu, među ostalim stoji kako je Doris Šarić Kukuljica u ulozi Mare sublimirala sve dosadašnje Vojnovićevske uloge, dodajući ovoj interpretaciji novo lice žene koja doživljava toliko boli da se čini da će se slomiti, no na kraju uspijeva ne samo izdržati nego se i boriti. Kroz lik Mare osupnute bolom i nepravdom koju život može donijeti, Doris Šarić Kukuljica kao da je, u sasvim novom redateljsko-dramaturškom čitanju, sažela sukus Vojnovićevog senzibiliteta, glumački iznijela srž svih onih likova koji su primorani odstupiti od života ili ga živjeti kroz druge. Ona nosi ovu predstavu istinskom proživljenošću svoje kreacije, i rječito slika puninu Marinog života, sadržajnog i u samoći. Jedna od najvećih hrvatskih kazališnih i filmskih glumica, Doris Šarić Kukuljica, već je 1991. godine osvojila nagradu Orlando za ulogu Hekube u toj Držićevoj tragediji.

Odlukom Vijeća Nagrade Orlando Grand prix za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodijeljen je Milki Podrug Kokotović, zasigurno najvećoj dubrovačkoj dramskoj umjetnici, istodobno živućoj legendi, klasično verziranoj kako u ulogama dramskih heroina, tako i u širokom rasponu komediografskih postignuća. „Gotovo da nema posjetitelja festivala koji ne poznaje njezine kreacije na Dubrovačkim ljetnim igrama, poput Emilije, Dobre, Kraljice Ane, Jele, Livije Ancile – Klare Anite, Vovotkinje od Yorka, Gospođe Mare, Dobre, Laure, Gertrude, Dadilje, Jokaste, Claire Zachanassian, Mare Beneše. Ako je suvremeni dubrovački kazališni izričaj  poznat u cijeloj regiji, onda je to svakako zasluga Milke Podrug Kokotović. Kolika je njena važnost za Igre, svjedoči sveprisutnost ove umjetnice u svakodnevici kako u raspravama o teatru i njegovom značenju, tako i u kolektivnom sjećanju svih sudionika Dubrovačkih ljetnih igara. Odgojivši niz kazališnih umjetnika, te podučivši ih radnoj i profesionalnoj etici, Milka Podrug Kokotović uvijek je bila primjerom za brojne generacije umjetnika koji i danas stvaraju hrvatski teatar“, navedeno je u obrazloženju. Grand prix Orlando umjetnici je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a prikazan je i kratak video kao podsjetnik na neke od uloga koje je Milka Podrug Kokotović maestralno utjelovila tijekom svojih šezdeset godina na Igrama.

Luka Šulić na dodjelu nagrada nije mogao doći, pa je umjesto njega primio njegov otac. Doris Šarić Kukuljici je ovo drugi Orlando, prvoga je dobila za sjajnu ulogu "Hekube" 1991. u predstavi koju je režirala Ivica Boban na Minčeti. 

Glumica je na dodjeli zahvalila i kazala kako je ovaj Orlando nagrada za cijelu ekipu. "Vojnović je naš", zaključila je.

Obrazloženje nagrade za glumu pročitala je povjerenica povjerenstva, glumica Perica Martinović, a za glazbu predsjednik povjerenstva Matija Novaković. Dok je o Grand Prixu i gospođi Milki koja je prvu ulogu na Igrama odigrala 1964. govorila intendantica Ruždjak Podolski, a nagradu joj je dodijelila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Milka Podrug Kokotović emotivnim se govorom zahvalila na nagradi.

"Moje život, znate nije bio samo veselje i radost, bilo je tu i suza i trnja", zaključila je glumica.


dubrovniknet team / FOTO: Vedran JerinićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube